Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

...da se kao stratište sv. Germana iz Pule u opceprihvacenoj legendi navodi Kostanjica kod Valture, lokalitet poznat po crkvici Blažene Djevice Marije i pitoresknoj lokvi. Prema povijesnim zapisima na kojima se temelji legenda, rimski su vojnici izmedu 280. i 290. nakon mucenja u Areni pogubili Germana (vjerojatno oslobodenog roba germanskog podrijetla) na tri milje od Pule prema Nezakciju.

No taj podatak dovodu u pitanje cijelu legendu. Ako uzmemo u obzir da se radi o rimskoj milji - 1.480 metara, stratište bi se nalazilo na 4.4 kilometra od Pule, dok vec zracna udaljenost Kostanjice od pulske Arene zapravo iznosi oko 7,6 kilometara, što je oko 5.2 rimske milje. Cestom, pa i poslovicno dobrom i ravnom rimskom cestom, put bi bio još duži.

Lokalitet Kostanjica naziv duguje divljim kestenima. U antici se u blizini nalazila gospodarska vila iz koje je niknulo naselje Vicus Castaneus s crkvicom sv. Gala, a napušteno je u kasnijem srednjem vijeku nakon epidemije malarije. Mlecani ga u 16. i 17. stoljecu u više navrata neuspješno pokušavaju napuciti doseljenicima s južnih obala Jadrana koji za novi dom radije odabiru sadašnji Muntic i Valturu.


Podijeli: Facebook Twiter