Forši niste znali…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

...da je prvi rudnik boksita u Europi bio Minjera (od tal. Miniera - rudnik) na padini podno Sovinjaka u dolini Mirne. Stari dokumenti, zapisi novigradskog biskupa Tommasinija iz 1646., govore da se piritni boksit u tim danas napuštenim rudnicima kopao još u 16. stoljecu, a od njega se dobivao alaun (stipsa), kasnije sumporna kiselina i vitriol. Danas je boksit sirovina za dobivanje aluminija. Znanstveni prikaz rudace sa Sovinjštine datira još iz 1808. - što je 13 godina prije no što je francuski geolog Pierre Berthier objavio kemijski sastav i fizikalna svojstva rude iskopane kraj mjesta Les Baux-de-Provence u Francuskoj, a po kojem se ona zove boksit.

***

...da je zbirka pjesama "Krvava košulja" Vladimira Nazora jedina knjiga iz njegova bogatog istarskog ciklusa cije je prvo izdanje tiskano na Poluotoku. Ta je knjižica na 56 stranica s podnaslovom «Uspomene iz doline Raše» štampana u Puli 1905. u poznatoj tiskari Josipa Krmpotica. Uz pjesme sadrži i rezime povijesnih pozadina opjevanih legendi i likova vezanih za kaštele poput Belaja, Kožljaka, Kršana i Paza. Naslovna pjesma "Krvava košulja" odnosi se na Lupoglav, što nagoviješta i ilustracija Saše Šantela nastala prema grafici Johanna Weicharda Valvasora. Suradnja Nazora i Šantela kao ilustratora vrhunac je doživjela izdanjem «Velog Jože» 1908. u Ljubljani.

U Zagrebu su tiskana sva ostala Nazorova djela proistekla iz razdoblja kada je kao profesor i ravnatelj škola radio u Pazinu, Kopru i Kastvu (1903. -1918.), poput prvog romana «Krvavi dani» ili zbirke «Istarske price». (Z. STRAHINJA)



***

...da posljednjih desetljeca zabilježene temperaturne razlike u prosincu u središnjoj Istri iznose više od 35 stupnjeva Celzija! Kako u "Istarskoj meteorološkoj škrinjici" donosi Milan Sijerkovic, u Pazinu je 29. prosinca 1996. izmjereno -15,1°C, ali je 4. prosinca 1979. bilo cak 21,6°C! U priobalju ti ekstremi nisu tako veliki. Primjerice, u posljednjih 40-ak godina u Puli je najtopliji prosinacki dan bio 19. prosinca 1989. s 18,4°C, a najniže se, na - 6,4°C, živa spustila vec spomenutog hladnog 29. prosinca 1996.


Podijeli: Facebook Twiter