Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

...da se jedan od najvažnijih artefakta ranokršcanske umjetnosti iz Istre, bjelokosni relikvijar iz Samagera kraj Pule, cuva u Arheološkom muzeju u Veneciji.

Rijec je o kovcežicu iz sredine 5. stoljeca s prikazima iz Kristovog života, ali i s Petrovim grobom u crkvi u Vatikanu, što je i najstariji likovni prikaz vatikanske crkve s gradevinom iz Konstantinovog doba.

Samager je lokalitet izmedu Štinjana i Vallelunge, koji je ime dobio po crkvi sv. Hermagore s pocetka 6. stoljeca. Kovcežic od bjelokosti izraden u Rimu pronaden je ispod oltara prilikom arheoloških istraživanja ostataka crkve 1906. godine. (Z. STRAHINJA)



...da u Rocu postoji i svojevrsni muzejcic starih telefonskih aparata. Rijec je o privatnoj zbirci koju je prije desetak godina, u prostoru obiteljske kuce u povijesnoj jezgri mjesta, uredio umirovljeni telefonski tehnicar iz Kopra Jože Vatovec, inace rocki zet.

U toj zbirci, o kojoj je Glas Istre pisao i prije nekoliko godina, više je od stotinu aparata koje je Vatovec desetljecima pasionirano skupljao. Medu njima je i telefonska centrala za deset brojeva, iz sredine prošlog stoljeca.

S obzirom na to da muzej nema radno vrijeme, da bi se pogledalo zbirku, najuputnije je pokušati vikendom, kad je Vatovec u pravilu u Rocu, a dobro je prethodno se najaviti. Telefonom. (G. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter