Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

...da Cosulich Patrizia (Patricija Kozulic), lik iz antologijske pjesme "Addio Pola" Francija Blaškovica, odnosno grupe Gori Ussi Winnetou, nije poznata pulska prostitutka iz razdoblja Austro-Ugarske, kako se to uglavnom misli, vec izmišljena osoba.

Kako nam je svojedobno ispricao autor stihova Daniel Nacinovic, Patrizia Cosulich je, kao i mnogi drugi likovi iz njegovih djela, tek posudeno ime s neke stare razglednice ili nadgrobnog spomenika.

Zbog popularnosti pjesme zahvaljujuci upecatljivom glazbenom aranžmanu i izvrsnom tekstu, Patrizia je postala urbana legenda grada, svojevrsna personifikacija sjaja i bijede Pule u društvenim previranjima 19. i 20. stoljeca. (Z. STRAHINJA)

***

...da se u popisu stanovništva iz 2001. prema narodnosti u Istarskoj županiji jedna jedina osoba izjasnila kao Vlah. Bilo je to u Gradu Porecu.

Inace, uz Hrvate, kojih je bilo vecinskih 72 posto, u Istri su bile zastupljene i sve 22 nacionalne manjine i etnicke zajednice poimenicno navedene u tadašnjem ustavnom zakonu.

Valja napomenuti da se više od 10 posto stanovnika nije se nacionalno opredijelilo, a medu njima bilo je 4,3 posto (u odnosu na ukupnih 206.344 stanovnika) regionalno opredijeljenih, dakle osoba koje su se najvjerojatnije izjasnile samo kao Istrijani ili Istrani. (G. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter