Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

...da je jedan od prvih, ako ne i prvi etno-rock sastava u bivšoj Jugoslaviji bio Istranova koji su 1980. osnovali Luciano Kleva, Franco Juri i Dario Marušic.

Kroz grupu su prolazili i drugi clanovi, a karakteristika benda je bilo istraživanje i obrada pjesama istarske glazbene baštine hrvatskog, slovenskog i talijanskog kruga. Repertoar su cinile mahom narodne pjesme, ali i u kombinaciji s autorskim tekstovima.

Ovi pioniri world glazbe na našim prostorima, osim što su se bavili sakupljanjem glazbene baštine na terenu te svirali diljem Istre, nastupali su i na vecim festivalima poput Kunserta, Musite i Folkesta. Objavili su dva albuma: "Istranova" i "Ca to šuška, ca to gre?".

***

...da su u prošlosti istarski seljaci pokapani pod kamene škrilje (škrile, ploce) koje su, umjesto epitafa, imale urezane prikaze alata kojima se pokojnik služio za života.

Bio je to za nepismene težake oblik štovanja pokojnika i obilježavanja groba, kao pandan bogato ispisanim nadgrobnim plocama s titulama i zaslugama pokojnih vlastelina, crkvenih velikodostojnika i bogatih pucana.

Branko Fucic pisao je da je takve škrilje vidio u plocnicima crkvi ili oko njih u Šumberu, Sutivancu, Žminju, Bacvi, Vrhu, i drugdje. Ovisno je li pokojnik bio pastir, poljoprivrednik ili neki sitni zanatlija, na škriljama su bile urezani prikazi pluga, kosira, škara, lopate, sjekire i slicno.


Podijeli: Facebook Twiter