Forši niste znali…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

... da su izbori za buzetskog nacelnika 1887. godine trajali cak sedam dana. Hrvatski narodni preporoditelj i politicar Vjekoslav Spincic piše, u tekstu "Razvitak narodnog preporoda u Istri", da se (hrvatski) narod digao jer su Talijani na celu opcine radili samo za se i za svoje, pa je na izbore izašlo "hiljadu i više biraca".

Iako je izborna komisija na sve nacine otezala s izborima, odugovlacila glasanje i pokušavala obeshrabriti birace, oni se nisu dali vec su se utaborili ispod grada gdje su im majke, kceri, supruge nosile jesti i piti, a neki su si dobavili kotlove i brašna i kuhali palentu. "Tek poslije sedam dana i sedam noci svršava se ta izbora bitka, bez primjera u našim analima, dakako sa pobjedom tako rodoljubnih i požrtvovnih biraca.

Talijani, koji su vodili izborni cin, podnesli su utok, da se izbori unište, ali bez uspjeha", piše Spincic. Pobijedila je Hrvatsko-slovenska narodna stranka, a za prvog hrvatskog nacelnika Buzeta izabran je Fran Flego. Za nacelnika te opcine biran je još dvaput (1890. i 1906.), a za njegovog treceg mandata otvoren je 1907. Narodni dom na Fontani. (G. PRODAN)

***
... da je 1841. godine u Istri bilo oko 17 tisuca hektara pod vinovom lozom, od cega se na šest tisuca hektara uzgajala "cista" loza, bez prisustva drugih kultura. Danas Istra ima oko 2,5 tisuce hektara vinograda, a brojka kontinuirano raste. Na prostoru Istarske županije 1908. godine proizvedena je rekordna kolicina vina od 566 tisuca hektolitara, mahom crnog vina. Sredinom 20 stoljeca proizvodnja se kretala oko 300-tinjak tisuca hektolitara, dok se pocetkom 21. stoljeca proizvodilo oko 250 tisuca hektolitara. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter