Forši niste znali…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

…da kaštel Brigido u Lupoglavu nije izgraden 1646. kako se to obicno navodi u raspoloživoj literaturi, nego jedno stoljece kasnije.

Krivac za pogrešnu dataciju vjerojatno je kamena ploca s tim datumom prenesena iz starijeg kaštela-utvrde Mahrenfels, ali i knjiga "Kašteli raške doline" s kraja 19. stoljeca Camilla De Franceschija. Prema registru spomenicke baštine, lupoglavski kaštel ili bolje reci utvrdeni ladanjski kompleks, podignut je u 18. stoljecu.

Tako u putopisima piše i Vladimir Nazor koji gradnju pripisuje Pompeu Brigidu IV., a ne Pompeu II. iz prve polovice 17. stoljeca. Oko 1680. godine barun Johann Weikhard Valvasor izradio je vedutu starog kaštela Mahrenfels, danas nepostojeceg, a tada u relativno dobrom stanju.

Ta je cinjenica bitna jer neki povjesnicari i publicisti cesto navode da je novi kaštel izgraden i od materijala stare utvrde, ne pokušavajuci pritom objasniti nelogicnost prema kojoj gradnju novog kaštela smještaju 40-ak godina ranije.

Usput valja upozoriti da u Istarskoj enciklopediji stoji podatak da je Pompeo II. dao izgraditi novi kaštel 1646., a u istoj natuknici kao godina njegove smrti navedena je 1640.


Podijeli: Facebook Twiter