Forši niste znali…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

…da je 1510., dakle prije tocno 500 godina, razoren Stari Rakalj, kaštel iznad rta Mikula u Raškom zaljevu. U jeku rata izmedu Austrije i Venecije, 1508. godine su Rakalj (Ragkl, Rekel, Rachele...) osvojili Mlecani pod vodstvom generala Damiana di Tarsija, ali ga nisu uspjeli zadržati. Nakon toga u ratnim su previranjima, ali i zbog neriješenih racuna mještani Mutvorana, podanici Venecije, angažirali gusara iz Muggie Zuan Mariju de Soldatisa koji je s morske strane napao drevni kaštel, osvojio ga i opljackao 1510. godine. Osvajaci su bili toliko gramzljivi da su, navodno, skinuli i brodom odnijeli cak i zvona crkvice sv. Agnije. Kasnijim mirovnim ugovorima Rakalj i Barban dolaze pod mletacku upravu, a Venecija ih 1536. prodaje braci Loredan. S obzirom na izrazito loše stanje starog kaštela, Loredani napuštaju drevnu utvrdu i u sadašnjem Raklju grade palacu.

***



…da je dio pulskog obrambenog sustava u Prvom svjetskom ratu cinila i zapreka, odnosno lanac razvucen preko Fažanskog kanala, od Peroja do brijunskih otoka. S obzirom na to da je austrougarska mornarica ulaz u Pulski zaljev cuvala minskim poljem zapadno od Brijuna i Pule postojala je bojazan od prodora neprijateljskih brodova kroz Fažanski kanal unatoc brojnim fortifikacijskim objektima na tom potezu. Morskom barijerom otklonjena je i ta opasnost, barem u slucaju vecih brodova, a njeni ostaci, tocnije stupovi preko kojih se rastezao lanac, i danas se mogu vidjeti na molu perojske plaže Martulina kod malog aerodroma za hidroavione.

***

…da je medu histarsko-liburnskim božanstvima, odnosno kultovima s kraja željeznog doba koji su preživjeli na pocetku rimske okupacije Istre, samo jedno muško, prema poznatim podacima. Kako navodi Robert Matijašic u Istarskoj enciklopediji, rijec je o tajnovitom božanstvu Melosoku (Melosocus) cije se ime spominje na tri posvetna natpisa na žrtvenicima pronadenim pokraj ruševina crkve sv. Tudora nedaleko od Krnice. Od ženskih božanstava poznata su imena Eje, Trite, Terre Histrije, Borije, Sentone, Jutosike, Irije, Ike, skupine božica Nebres, a kraj Rovinjskog Sela pronadena je ploca s natpisom božici imena Seixomnia Leucitica. Za ovo zanimljivo prevladavanje ženskih božanstava Matijašic kaže da je možda ostatak tradicionalnog matrijarhata u Liburna. (G. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter