Forši niste znali…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

…da je posljednji "preživjeli" brod austrougarske ratne mornarice, 44-metarska jahta "Istranka", porinut 1896. pod imenom "Ossero" u Trstu. Bio je u privatnom vlasništvu nadvojvode Karla Stjepana, a tri je godine kasnije prodan ratnoj mornarici - tada mijenja ime u "Dalmat". Nadvojvoda Franjo Ferdinand na svoje sudbonosno i posljednje putovanje u Sarajevo krenuo je iz Pule do Metkovica upravo "Dalmatom", a nakon atentata njegovo tijelo i tijelo supruge istim je brodom prevezeno do ušca Neretve gdje ih je preuzeo slavni brod "Viribus Unitis".

Nakon Prvog svjetskog rata u sastavu mornarice Kraljevine SHS i Jugoslavije brod nosi naziv "Vila", za talijanske okupacije "Fata", nakon 1945. zove se "Orjen", a pod imenom "Istranka" bio je poznat kao brod-restoran u splitskoj luci.

Brod je posljednja dva desetljeca privezan u Vranjicu kod Splita i prepušten zubu vremena. Nekoliko pokušaja da ga otkupe privatne osobe propalo je, a nakon 2000. zaustavljena je prodaja inozemnim vlasnicima zbog njegovog povijesnog znacaja. Godine 2007., uslijed nemara i nebrige, oplata "Istranke" popustila je, a nekad elitna jahta nasjela je na morsko dno.

***

…da u Istri rujan, cije se obojano ime u mnogim dijelovima Poluotoka ogledava i u rumenilu ruja, ima još jedno lijepo narodno ime - smokvenjak, dakako, po smokvama koje upravo dozrijevaju. U nekim krajevima Istre rujan je i pohust, a ovo neobicno ime možda ima veze s glagolom pohusti, odnosno pofusti se, tj. poskliznuti, jer sklisko je hodati po mokrom otpalom lišcu…

Ponegdje se ovaj mjesec zove i miholjski (mihojski), po blagdanu sv. Mihovila koji pada krajem rujna, ali se taj naziv cešce rabi za listopad (miholjšcak). Rujan je, naravno, i septembar u nizu inacica: šetenbar, šetembar, setenbar, setembar, šetiembar, setiembar… a u razgovoru je obicno - devéti misec. (Z. STRAHINJA, G. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter