Forši niste znali…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

…da su nadogradnje u obliku stošca uz brojne vodnjanske portale ili u mracnim kutovima podignute kako bi onemogucile napad iz zasjede. Ocito su uske vodnjanske ulice s brojnim portunima, voltama, pasažima i slicno pogodovale osobama s necasnim namjerama koje bi mrak i skrivene kutke zgrada iskoristile za napad hladnim oružjem, bilo radi pljacke, bilo radi fizickog obracuna.

Ispunjavanjem "mrtvog kuta" kamenom i žbukom, portuni su dobili na preglednosti, a faktor iznenadenja sveden je na minimum.

***

…da je istarske obalne gradove u svoje karte uvrstio i turski admiral, geograf i kartograf iz 15. i 16. stoljeca Piri Reis, poznat kao posjednik, a vjerojatno dijelom i autor misticne karte Novog svijeta. Ta karta s pocetka 16. stoljeca na koži antilope detaljno i precizno prikazuje atlantsku obalu obiju Amerika, cak i podrucja koja do tada nisu bila otkrivena.

Najzagonetniji prikaz na Reisovoj karti je obala na jugu za koju se nagada da bi mogla biti Antarktika, i to bez ledenog pokrivaca. U nekim slobodnijim povijesnim krugovima spekulira se da karta izvorno potjece iz Aleksandrijske knjižnice i prenosi saznanja drevnih, cak i nepoznatih civilizacija.

Reisov prikaz jadranskih, pa i istarskih gradova, lišen je ikakve mistike, cistog je crteža, ali nepreciznih obrisa obale, bez ukrašavanja.


Podijeli: Facebook Twiter