Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

…da je vjerojatno prvu zabilježenu koordiniranu ekološku akciju po Istri osmislio u ljeto 1623., a proveo u djelo u zimi iste godine rašporski kapetan Andrea Contarini. Zbog opceg lošeg stanja u zapuštenom i prljavom Novigradu, Porecu i Puli pokrenuo je akcije cišcenja i uredivanja mjesta za što je zadužio odredeni broj "dobrovoljaca". Iako je Contarini naveo da su ljudi pokazali veliku spremnost i raspoloženje za ostvarivanje tog plana, kako piše Miroslav Bertoša u "Istra: Doba Venecije", eko-akcija je rezultirala snažnim otporom, posebno seoskog stanovništva predodredenog za radove. Projekt je ubrzo pao u vodu, a ulice su se vec kroz koju godinu opet ispunile smecem i kužnim zrakom.

***

...da premanturski zvonik, graden kroz nekoliko faza u 19. stoljecu, osim neuobicajenog oblika karakterizira i dvojna funkcija - crkvena i vojna. Zvonik nešto niži od 30 metara na vrhu je imao veliki drveni jarbol za signalizaciju brodovima na putu od pulske luke u Kvarner i obrnuto. Naknadno je drveni jarbol zamijenjen celicnim. Komunikacija se, citamo Ivana Paulettu u knjizi «Premantura», odvijala zastavicama i svjetlosnim signalima. Na vrhu crkve nalazila se i kucica za vojnika te dalekozor na fiksnom postolju. Uz dvorište stare škole još se može vidjeti jedna od tri alke na koje se vezao konop kojim je ucvršcen jarbol.

***



… da iako Peroj na jugu Istre i selo Peroj kod Grožnjana dijele isto ime, etimologija im nije zajednicka. Korijen Peroja na vodnjanskom podrucju vjerojatno potjece od kamena ili stijene (latinski "petra"), a može se odnositi na krški krajolik, materijal za gradnju, kamenolome, pa cak i brojne anticke i srednjovjekovne ruševine na tom podrucju. U Rižanskom placitu iz 804. godine spominje se kao Casale Petriolo, a kroz povijest se ime mijenjalo u Petroro i Pedrolo.

Grožnjanski se pak Peroj, prema publicistu Dariju Alberiju, u prošlosti spominjao kao Praetoriolum, odnosno mali pretorium - šator rimskih vojskovoda. Na mjestu današnjeg Grožnjana, naime, u antici je postojao rimski tabor.


Podijeli: Facebook Twiter