Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

...da je Rabac kod Labina ime najvjerojatnije dobio po otoku Rabu, odnosno Rabljanima koji su u toj uvali imali posjede, a ne po vrapcima kako to kazuje lokalna legenda.

U kasnijem srednjem vijeku prezime Rabac nije bilo prisutno na Labinštini, ali su cesti bili De Arbe (od Raba), a tada se ni uvala Rabac nije tako nazivala. Naziv se u oba slucaja pocinje pojavljivati u 16. stoljecu, i to kao Rabaz i Rabatz. Zanimljivo, danas u Rapcu ne živi niti jedan Rabac, mada je prezime još uvijek prisutno na Labinštini.

***

...da ljetni spektakli u pulskoj Areni nisu proizvod tek poslijeratnog i suvremenog razdoblja, vec su Puljani i u vrijeme talijanske okupacije mogli uživati u bogatom i kvalitetnom programu. Za primjer, u ljeto 1938. u Areni su u više navrata igrale glasovite opere "Turandot" Giacoma Puccinija i "Otello" Giuseppea Verdija. Ovog posljednjeg je koncem srpnja otpjevao glasoviti tenor Francesco Merli.

Svakodnevno su se pak u amfiteatru prikazivali filmovi: "Il Corsaro Nero" s talijanskim olimpijskim šampionom u macevanju Cirom Verrattijem, Chaplinova "Moderna vremena", "Dodsworth" s Ruth Chattertton i Walterom Hustonom, "The Charm of La Bohem" opernih supružnika Marthe Eggerth i Jana Kipure, pustolovni "Clive of India" Richarda Boleslawskog... Ulaznica je koštala od jedne do tri lire.


Podijeli: Facebook Twiter