Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

...da je medu mnogim istaknutim licnostima s pocetka 20. stoljeca na Brijunima boravio i tada najveci likovni umjetnik srednje Europe Gustav Klimt. Ovaj pokretac becke secesije, slikar, graficar i dekorater poznat po erotikom nabijenim slikama, na Brijunima nije samo boravio, vec, navodno, i stvarao. Tako, unatoc neuspješnim pokušajima da se rasvijetli Klimtov boravak na otocju, u svojim sjecanjima tvrdi Maria Lenz, supruga otockog lijecnika.

Treba uzeti u obzir da je Lenz kroz cetiri desetljeca bila svjedok mnogih zbivanja na Brijunima i domacica mnogim poznatim suvremenicima, da je Klimt bio prisutan u visokim krugovima kakvi su i gostovali na Brijunima, ali i da je njegov privatni život bio obavijen velom tajne te ga je ljubomorno cuvao od javnosti, što može objasniti nezapažen boravak na otocju.

***

...da premanturski zvonik, graden kroz nekoliko faza u 19. stoljecu, osim neuobicajenog oblika karakterizira i dvojna funkcija - crkvena i vojna. Zvonik nešto niži od 30 metara na vrhu je imao veliki drveni jarbol za signalizaciju s brodovima na putu od pulske luke u Kvarner i obrnuto. Naknadno je drveni jarbol zamijenjen celicnim.



Komunikacija se, citamo Ivana Paulettu u knjizi "Premantura", odvijala zastavicama i svjetlosnim signalima. Na vrhu crkve nalazila se i kucica za vojnika te dalekozor na fiksnom postolju. Uz dvorište stare škole još se može vidjeti jedna od tri alke na koje se vezao konop kojim je ucvršcen jarbol.

***

... da mnoga naselja u Istri svoje nazive baštine iz antike, ali su rijetka mjesta cije se porijeklo imena može objasniti najbanalnijim rješenjem. Tako je Marcana ime dobila po vlasniku posjeda na tom prostoru - Marciusu, odnosno Marciju. Vlasnik Ližnjana bio je izvjesni Licinije, a Vodnjan (Atinianum) je pripadao nekom Atiniju.


Podijeli: Facebook Twiter