Forši niste znali…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

…da je najvecu tonažu brodova na jedra - 84.000 tona - trgovacka mornarica u Istri dosegnula 1871. godine. No, od tog razdoblja dolazi do prekretnice jer se javlja konkurencija izmedu jedrenjaka i parnih brodova. Prednosti pogona na paru toliko su istisnule jedrenjake da je 1900. godine njihova tonaža iznosila tek 4.600 tona.

Tada su postojala 104 parobroda sa 178.649 tona. Iako su to trgovacki brodovi vezani za Istru, cinjenica je da je 80 posto te flote pripadalo lošinjskim brodovlasnicima. (Z. STRAHINJA)

***

…da je lipanj u kopnenom dijelu Istre najgromovitiji mjesec u godini. U Pazinu, primjerice, ima prosjecno osam, devet grmljavinskih dana, dakle, gotovo svaki treci. U priobalju je grmljavina rjeda, u Puli prosjecno šest dana, ali je svejedno zamjetljivija nego u svim ostalim mjesecima, uz iznimku kolovoza.

Ona je, istice meteorolog Milan Sijerkovic u "Istarskoj meteorološkoj škrinjici", najcešce posljedica prisilnog dizanja toplijeg, rjedeg zraka i njegovog suceljavanja s hladnim, pri cemu nastaju debeli, uvis razvijeni oblaci, a u njima grmljavinski procesi. (G. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter