Forši niste znali…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

…da su se medu austrijske topove izložene pred pulskim Kaštelom ugurala i dva barokna ruska topa. Na njima je grb s dvoglavim okrunjenim orlom koji na prsima nosi štit s likom sv. Jurja. Dvoglavi je orao u ovim krajevima poznatiji kao amblem kuce Habsburg pa je ocito netko krivo protumacio znakovlje kao austrijsko. Inace, topovi su pronadeni na Katarini, a pretpostavlja se da su u Pulu stigli pocetkom 19. stoljeca, kada je ruska eskadra plovila do sjevernog Jadrana.



…da su se na mjestu kapucinskog samostana u Vodnjanu nalazila gradska vješala. Samostan je podignut u 18. stoljecu, a stratište na kojem su skoncali mnogi osudenici nalazilo se, što je bio slucaj i u drugim gradovima, izvan ili na rubu naselja. Ono se s vremenom proširilo pa se i taj lokalitet danas nalazi unutar stare jezgre Vodnjana.

***

…da je nekadašnja kula Torre d'Orlando na pulskoj Stoji, osim kao svjetionik i fortifikacijski objekt, služila i kao signalni toranj u srednjem vijeku. Mletacki je senat 1470. naložio da se na Orlandovoj kuli upale vatre kao upozorenje na prvi signal turske opasnosti, a krjesovi su se paralelno palili u Osoru, tvrdavi Borraso kod Rovinja, u Vrsaru, Porecu, novigradskoj Punti, Savudriji i Piranu. S Orlanda se ostvarivala i komunikacija s tornjem uz komunalnu palacu na Forumu. Po nekim izvorima još su u ranijim stoljecima pulski silnici Sergijevci, odnosno Castropola, ostvarivali vizualnu komunikaciju sa svojim posjedima paljenjem serije krjesova od Pule preko Vodnjana i Bala do rovinjskog Torre di Borrasa. Orlandova kula, objekt vjerojatno anticke datacije, srušena je pocetkom 19. stoljeca, a na njenom je mjestu sagraden austrijski Fort Max, koji je pak mjesto ustupio kamenolomu.


Podijeli: Facebook Twiter