Forši niste znali…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

…da bljušt nije tek bezazleni izdanak kojim se dopunjava prehrana u proljece, vec je u pitanju izuzetno opasna, ali i ljekovita biljka. Crvene bobice bljušta otrovne su, a njegov korijen, tocnije gomoljasta podzemna stabljika, ukoliko se ne koristi na ispravan nacin, može biti, prema nekim izvorima, i smrtno otrovan. Korijen se nalazi duboko u zemlji i teško ga je pronaci i iskopati. Koristi se pri pripremanju obloga za kostobolju i bolne zglobove. Njegovu toksicnost docaravaju i svjedocanstva da svježi korijen u dodiru s kožom izaziva bolnu reakciju poput opeklina, a na iziritiranoj koži znaju se pojaviti i plikovi.

***

…da su galijoti na mletackim galijama tek u manjem broju bili kažnjenici koji su veslanjem Republici svetog Marka otplacivali svoje grijehe. Istarski su gradovi odabir galijota, što je bila gradska obaveza, ispunjavali tako što bi popisane muškarce podijelili u skupine, te bi tek ždrijebom izvlacili "nesretnika".



Kako je postojala mogucnost zamjene, a služba se placala, kandidati su medu sobom nalazili dobrovoljca, pa ni za ždrijebom nije bilo potrebe. U kasnijim razdobljima Republike, galijotska je radna snaga bitno opala, pa se duž obale razvila mreža agenata koji su novacili dobrovoljce za dobru placu.


Podijeli: Facebook Twiter