Forši niste znali…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

…da selo Cokuni kod Mutvorana naseljavaju mještani prezimena Cukon. Navodno je do ove onomasticke zavrzlame došlo talijaniziranjem naziva naselja i prezimena, da bi se nakon rata u prvotni oblik vratio samo naziv sela. Dakle, promatramo li Cukone iz Cukoni i danas kao etnike, ispravno je reci da su Cukoni - Cokuni.

…da na tromedi opcina Svetvincenat, Žminj i Barban postoji polje Cikavac - toponim kakav se susrece na gotovo cijelom podrucju bivše Jugoslavije. Još je zanimljivije da je cikavac malo krilato bice iz staroslavenske mitologije, cesto prikazivano kao ptica s izrazito dugackim kljunom i vrecom, a sisalo je med iz tudih košnica i mlijeko iz kravljih vimena te ih nosilo svom vlasniku. Cikavac mu je vrlo privržen, a vlasnik zahvaljujuci njemu biva obdaren razumijevanjem nemuštog jezika. Cikavca se može uzgojiti tako da se ukrade jaje crnoj kokoši te da ga žena potom 40 dana nosi pod pazuhom dok se ne izlegne (metoda podpazušnog cuvanja asocira na brojne epizode iz istarskih prica). Za to vrijeme žena se ne smije ispovijedati niti moliti.

…da je razvoj Pule u glavnu austro-ugarsku ratnu luku rezultirao strahovitim prirastom pa je u stotinjak godina broj stanovnika narastao za 64 puta: 1818. godine Pula je imala 926, a 1910. vec 59.041 stanovnika. Te je 1910. Pula dvostruko veca od Osijeka i gotovo tri puta veca od Splita. Zagreb, tada takoder u razvoju, imao je 79.000 ljudi, a Rijeka je jednako velika kao i Pula. Treba napomenuti da je vojno stanovništvo cinilo trecinu ukupnog broja Puljana. (Z. STRAHINJA)

OVO JE DIO ZABAVNIKA KOJI IZLAZI U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter