Forši niste znali…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

…da je dimnjak termoelektrane Plomin, s 340 metara visine (po nekim verzijama 345), najviša gradevina u Hrvatskoj. On je za 20-ak metara viši od Eiffelovog tornja u Parizu (s antenom), a dvostruko je viši od zagrebackog TV tornja na Sljemenu, takoder s antenom. Opcenito, elitu najviših objekata u Hrvatskoj cine dimnjaci, ali su bitno manji od plominskog.

TE Plomin 2 poceo je s radom 2000., ali je dimnjak izgraden godinama ranije. Impozantna visina uvjetovana je potrebom da kamin prebaci dim preko okolnih brda uslijed brojnih prigovora i žestokih kritika zbog zagadenja Labinštine.

****

…da su mnoga djela uglednog fotografa Toše Dapca iz glasovitog istarskog ciklusa nakon Drugog svjetskog rata poslužile i kao motiv za razglednice u izdanju beogradske Borbe. Te su dvojezicne kartoline tematizirale život i obicaje istarskog covjeka te prirodne i urbane pejzaže Istre u vrijeme kada je njena pripadnost bila još uvijek neriješeno pitanje svjetske politike.

Dabac je paralelno fotografirajuci Istru 1946. pisao i dnevnik o poslijeratnom stanju Poluotoka. Navodno je Dapceva misija u Istri imala i za cilj prikupljanje argumenata koji bi medunarodnoj zajednici pokazali da se narod Istre, bez obzira na nacionalnost, opredijelio za život u Jugoslaviji. Takvom stavu u prilog idu fotografije s projugoslavenskim grafitima, kakvi su izmedu ostalog snimljeni i u Balama. (Z. STRAHINJA)

OVO JE SAMO DIO ZABAVNIKA KOJI IZLAZI U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter