Forši niste znali…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

...da su Osmanlije u nekoliko navrata prodirali u Istru, ali su pojedine neorganizirane skupine harale tek sjevernim dijelovima i rijetko na Pazinštini. Godine 1511. Turci su opsjedali Pazin koji se uspješno obranio, a potuceni su u klancu kod Berma. No predaja je jaca od cinjenica pa su, prema njoj, Turci harali i južnoj Istri.

Uz njih se veže i legenda o gradnji pitoreskne crkvice sv. Petra na stijeni ispod Tundulona na baljanskom podrucju, a blizu savicentskih Krancica. Osmanlije su, kaže prica, progonili nekog konjanika koji se za spas obratio svetom Petru, a svetac mu je pomogao da se sakrije medu stijenama. Iz zahvalnosti junak je podigao crkvicu i posvetio je cuvaru kljuceva kraljevstva nebeskog.

***

...da su stari Istrijani bili pravi majstori improvizacije kada je u pitanju bila muzika. Tako se cesto posezalo za prirucnim predmetima koji su se tijekom zabave pretvarali u instrumente. Koristili bi remen koji bi presavili na pola i povlacenjem krajeva dobivali zvuk kojim su odredivali ritam.

Svirali su i na žlice – dva se kucarina paralelno umetnu medu prste, a udarajuci njima u drugi dlan udarali bi medusobno i proizvodili zvuk. Drškom metle pak strugali bi po drvenim škalinima cime bi oponašali svirku bajsa. Melodiju su dobivali pušuci u cešalj obavijen papirom ili u list biljke zamjenjujuci tako usnu harmoniku. (Z. STRAHINJA)

OVO JE SAMO DIO ZABAVNIKA KOJI IZLAZI U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter