Forši niste znali…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

...da fažanska župna crkva sv. Kuzme i Damjana medu svim crkvama koje su danas u uporabi u Istri ima najnižu nadmorsku visinu podišta. Izgradena je na temeljima crkve iz VI. stoljeca, i gradena je u više faza. Restaurirana je 1500., a današnji je oblik dobila 1688. godine. Nalazi se na samoj rivi, jednoj od najnižih na Poluotoku, što vrlo dobro znaju Fažanci tijekom plima koje nose nevere. (Z. S.)


... da je polovicom veljace 1872. godine velika studen zahvatila Istru i sjeveroistocnu Italiju pa kronicari bilježe da se od niske temperature smrzlo i umrlo pet vojnika koji su nocu cuvali stražu na tršcanskom Ponte Rossu. Zbog takvih ljudskih žrtava bilo je kasnije teško osigurati dovoljan broj vojnika za stražu tako da su iduce zime traženi odvažni Slaveni iz istarskih krajeva radi cuvanja straže u Trstu, donosi Milan Sijerkovic u "Istarskoj meteorološkoj škrinjici". (G. P.)





... da dubina od 4.404 metara u istocnom Sredozemlju nosi naziv Pola (Pula). Ime je dobila po austrijskom brodu "Pola", koji ju je izmjerio 40 milja južno od rta Matapan tijekom istraživackog putovanja 1891., kada je to bila i najveca evidentirana dubina u Mediteranu. Transportni parni brod austrougarske mornarice "Pola" porinut je 1870. u Puli. (Z. S.)

OVO JE SAMO DIO ZABAVNIKA KOJI IZLAZI NEDJELJOM U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter