Forši niste znali...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

...da najveci skupni nalaz starog novca potjece iz Centura kod Kopra gdje je 1935. godine otkriveno 3.378 broncanih folisa careva tri tetrarhije na prijelazu iz 3. u 4. stoljece - Dioklecijana, Maksimilijana, Konstancija, Maksencija i Konstantina.

Od toga se 2.195 komada cuva u pulskom arheološkom muzeju. Preko 90 posto kovanica cine one kovane u obližnjoj Akvileji, a najcešce je na reversu prikaz božice Rome u hramu. Pretpostavlja se da je rijec o vojnoj blagajni i dovodi se u vezi s pohodom Licinija u sjevernu Istru 310. godine. Mada se Istra može pohvaliti burnom prošlošcu, veci skupni nalazi ostava starog novca, karakteristicnog za dramaticna povijesna razdoblja, sasvim su rijetki.



***
...da je pulska punk grupa Problemi na prijelazu iz 70-ih u 80-e imala pjesmu "Sranje" koja se zbog cistoce pisane rijeci u nekim novinama recenzirala kao "Oranje". Uz pjesmu "Grad izobilja", snimljena je 1980. u studiju Janka Mlinarica Trulog, ali singl-ploca nikada nije objavljena. Naknadno su obje uvrštene na kultni kompilacijski album "Novi punk val".

***
…da ce vas Labinjani, žele li vam poruciti da ste glupan ili bezveznjak, nazvati šuškovcem. Pritom budite sigurni da se taj termin ne odnosi na tamošnju govornu verziju šuškavca (najlonske kabanice), kako uvredu znaju protumaciti oni koji ne poznaju labinski govor. (Z. STRAHINJA)

OVO JE SAMO DIO ZABAVNIKA KOJI IZLAZI U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter