Formula driver na obroncima Učke

Ukupni pobjednik - Enrico De Martin
Ukupni pobjednik - Enrico De Martin

"Inter Cars Učka 2014" bilo je bodovno natjecanje za 16 članova istarskih klubova u sklopu Prvenstva Auto i karting saveza Istre koji je jedini raspisao županijsko prvenstvo "Formule driver". Međutim, dobro pripremljenu stazu od Veprinca prema vrhu Učke, dugu 2.400 metara sa sedam usporenja (šikana), pred znakovitim brojem gledatelja promotivno je isprobalo još 85 sudionika iz raznih krajeva Hrvatske, ali i Italije te Slovenije.

Na dionici legendarne brdske autoutrke s kvarnerske strane padina Učke održano je natjecanje u novoj automobilističkoj disciplini u nas, "formuli driver", svojevrsnoj kombinaciji brdske autoutrke i autoslaloma, već dugi niz godina izuzetno popularnoj u Italiji. Poslije premijerne izvedbe sredinom svibnja u Buzetu, ovo je drugo promotivno natjecanje u nas koje su izvrsno odradili zajedničkim snagama autoklubovi Opatija Motorsport i matuljski Učka Sport.

Pobjednik Prvenstva Auto i karting saveza Istre je Donald Milokanović iz brtoniškog Skok racinga za upravljačem dorađene Zastave 750. Poslije buzetske pobjede, u tri je vožnje i na Učki bio uspješniji za neznatne 254 tisućinke sekunde od svog strica Marina Milokanovića koji je nastupio u Ford Fiesti STI. Treće mjesto ukupnog poretka istarskog prvenstva na Učki je ostvario Buzećan Bojan Krota (Buzet autosport) u Peugeotu 106.

Svatko od njih pobjednik je po jedne od raspisanih klasa, dok je u onoj najslabijoj, serijskih automobila do 1400 ccm prvo mjesto osvojio Igor Bogović (Buzet autosport) u Peugeotu 106. Njegova klupska kolegica Mia Ozvačić u istom je automobilu pobjednica u konkurenciji vozačica, dok je među juniorima najuspješniji bio još jedan Buzećan, Patrik Vivoda u Citroenu AX. Ekipna pobjeda pripala je članovima Buzet autosporta čije je boje branilo čak deset sudionika.

U tri vožnje najbolje ukupno vrijeme ostvario je Talijan Enrico De Martin u Formuli Gloria, s 1,289 sekundi prednosti ispred sunarodnjaka pod pseudonimom Pupillo koji je u posebno pripremljenoj "skraćenoj" formuli Kawasaki Prototipo u posljednjoj vožnji ostvario i najbolje vrijeme dana vozeći 1.36,265 minuta. U međunarodnoj promotivnoj konkurenciji izvrstan rezultat petim mjestom ostvario je riječki automobilist Marin Petrić u Renaultu Megane, a među prvih deset vremena je na sedmom mjestu i Kastavac Igor Gauš za upravljačem snažne Lancie Delta.

Petrić je ispred Gauša ujedno nagrađen kao najbolji sudionik "Inter Cars serie", dok je treće mjesto ostvario  Zagrepčanin Vjekoslav Čičko u namjenski prerađenom Fiatu 500 izuzetno pogodnom upravo za ovu, na hrvatskim prostorima vjeruje se nadolazeću automobilističku disciplinu.

Uz bodovno natjecanje istarskog prvenstva i promotivne nastupe brojnih gostiju pažnju je privukao i nastup desetak sudionika u posebnoj konkurenciji kojima je ovo bio prvijenac u automobilističkom sportu, kao i nastupi iskusnih i trofejnih vozača Tomislava Muhvića, Tomasa Hrvatina, Marinka Stanića i Igora Puža, koji su na suvozačkim mjestima nekolicini gostiju iz javnog života politike, zabave i sporta na najbolji način dočarali pravi automobilistički spektakl. (M. KRPAN)


Podijeli: Facebook Twiter