Formalno otvoreno gradilište nove pulske bolnice


Danas je na ulazu u pulsku Opću bolnicu počelo kolčenje zemljišta, što je preduvjet za prijavu i otvaranje gradilišta nove bolnice, a time i očuvanja valjanosti građevinske dozvole. Uz sjeveroistočni bolnički zid, iza kojeg su sada vrtovi, obavljaju se geodetska mjerenja na mjestu budućeg bolničkog parkirališta, a onda će gradilište utihnuti dok se ne steknu svi preduvjeti za početak prave gradnje i predaju gradilišta u ruke pravog izvođača radova, koji će biti izabran na velikom međunarodnom natječaju.

To bi se, prema riječima predsjednika Upravnog vijeća bolnice Valerija Drandića, moglo dogoditi na jesen, a do tada će korisnici gradskog zemljišta moći i dalje raditi u svojim vrtovima. Pripremne radove manjeg obujma financiraju Opća bolnica i Istarska županija, a izvode ih pulske tvrtke Gramont i Geodet.

- Ovo jest formalni početak, ali vjerujem da je sada blizu i pravi početak gradnje nove bolnice. Finalizira se kredit HBOR-a, vrijedan 300 milijuna kuna, za što smo neki dan na radnom sastanku s predstavnicima Europske investicijske banke iz Londona, nadam se, konačno dobili zeleno svjetlo.

Imali su milijun pitanja, provjeravali su investiciju, nositelje, namjenu projekta i sada se čeka odobrenje kredita, koji potom mora dobiti i državno jamstvo. Za drugih 300 milijuna kuna kredita, koji dižemo kod Erste banke i za koji imamo jamstvo Vlade, također smo u Ministarstvu financija raščistili i posljednje nedoumice. Kad Ministarstvo s bankom dogovori uvjete korištenja državnog jamstva, slijedi potpisivanje tog kreditnog ugovora, kaže Drandić.

Bankarski uvjeti, potvrđuje, nisu se promijenili, spremna je i valjana sva projektna dokumentacija prikupljana zadnjih desetak godina. To što je projekt nove pulske bolnice u rebalansu Vlade ostao bez 500 tisuća kuna državne potpore Drandić naziva nužnim zlom, budući da su se sve bolnice u zemlji morale odreći dijela proračunskog kolača.

Josip Zidarić, član Komisije za ocjenu tehničke dokumentacije projekta nove bolnice i pročelnik županijskog Odjela za održivi razvoj, kaže da će se prvo graditi novo parkiralište, da bi se iz bolničkog kruga mogli izmjestiti svi automobili prije početka velikih građevinskih radova.

Dodaje da će, osim starog kamenog zida, stradati i šumica na istočnom rubu bolničkog kompleksa, gdje treba niknuti operativni stožer gradilišta. Aktualno kolčenje zemljišta obavlja se prema elaboratu koji potpisuje pulski Urbis, autor projekta obnove i dogradnje pulske Opće bolnice. (D. PALIBRK, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter