Ford hibridnim C-Maxom objavio rat Toyoti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hibridni automobili tek se trebaju etablirati u Europi, no s one strane Atlantika iz dana u dan grabe sve veci udio tržišta.

Toyota je kao pionir u ovom segmentu zasjela na sam vrh, ali ni konkurencija ne miruje. Ford je na osnovi europske verzije monovolumena C-Max odlucio Japancima pomrsiti racune. Automobil ce se nuditi u dvije izvedbe - C-Max energi i C-Max hybrid.

Oba kao pogonsku osnovu koriste dvolitreni benzinski motor s Atkinsonovim ciklusom koji je uparen s elektricnim motorom/generatorom i litij-ionskim baterijskim paketom, no dok se baterija Hybrida puni iskljucivo regenerativnim kocenjem i radom benzinske jedinice, baterija modela energi može se puniti i putem standardne 220-voltne mrežne uticnice.

Ford navodi kako su oba modela ucinkovitija od Toyotinog priusa u iskljucivo elektricnom režimu vožnje i u kombiniranom režimu kada C-Max prevaljuje 800 kilometara s jednim rezervoarom.

C-Max hybrid i energi na tržištu SAD-a pojavit ce se pocetkom 2012., dok zasad nije poznato kad ce ih Ford lansirati s ove strane Velike bare. Više tehnickih detalja nakon službenog debija automobila na autosalonu u Detroitu.


Podijeli: Facebook Twiter