Ford Fiesta je najprodavaniji mali europski automobil

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ford Fiesta je bio najprodavaniji mali automobil u rujnu, kao i za prvih devet mjeseci 2013., prema posljednjim podacima davatelja podataka iz podrucja automobilske industrije, JATO Dynamics.

Ford je prodao 33.561 Fiestu u Europi tijekom rujna, a 222.184 u Europi tijekom prvih devet mjeseci ove godine, cime je Fiesta ukupno drugi najprodavaniji automobil za mjesec rujan i za prvih devet mjeseci u 2013.

Velika Britanija bila je najjace europsko tržište za prodaju Fieste u prvih devet mjeseci 2013., s više od 96.000 prodanih automobila, nakon cega slijede Njemacka, Italija, Francuska i Španjolska. Fiesta je takoder nedavno identificirana kao najprodavaniji gradski automobil na globalnoj razini, s 356.434 registrirana vozila u prvoj polovici 2013., prema Fordovoj analizi Polkovih podataka o registraciji vozila na globalnoj razini.

Fiestin asortiman ukljucuje sedam pogonskih opcija koje nude manje od 100 g/km CO2 i ukljucuje 1,0-litreni EcoBoost, "Medunarodni motor godine" i za 2012. i za 2013. Ford sada nudi 1.0-litrenu EcoBoost inacicu sa 100 KS uz Fordov napredni, šesterobrzinski PowerShift automatski mjenjac s dvostrukom spojkom - prvi put Ford je kombinirao dvije tehnologije - uz CO2 emisiju od 114 g/km i 4.9 l/100 km potrošnjom goriva.

"Ove najnovije brojke dokazuju da je ucinkovita nova Fiesta, zajedno sa svojim uzbudljivim dizajnom i tehnološkim znacajkama, doista zarobila maštu europskih kupaca," izjavio je Roelant de Waard, potpredsjednik Fordovog marketinškog, prodajnog i servisnog odjela za Europu.

"Prva kombinacija našeg nagradivanog EcoBoost 1.0-litrenog motora i PowerShift automatskog mjenjaca s dvostrukom spojkom je veliki korak naprijed u ovom segmentu i svidjet ce se mnogim klijentima - posebno onima koji traže najnovija tehnološka rješenja."

1,0-litreni EcoBoost motor koristi tehnologije koje ukljucuju izravno ubrizgavanje goriva, turbo punjenje i varijabilni rad ventila za isporuku snage veceg motora uz potrošnju goriva manjeg motora; iz tri cilindra bloka motora dovoljno malog da stane u prtljažni prostor iznad glave pilota aviona.

Prodaja novog Fordovog B-MAX kompaktnog monovolumena, opremljenog PowerShift automatskim mjenjacem, porasla je 10 posto tijekom 12 mjeseci, ukljucujuci i rujan ove godine. Tijekom istog razdoblja, Ford Kuga, Mondeo, S-MAX i Galaxy su zabilježili povecanu potražnju za automatskim mjenjacem.

Nova Fiesta takoder nudi dinamicnu vanjštinu i unutrašnjost, uz referentni dizajn, izradu i ergonomiju te uz funkciju  Active City Stop koja pomaže vozacima da izbjegnu sudare pri niskim brzinama.

Za Fiestu je takoder dostupan i Fordov SYNC sustav povezivanja pomocu glasovnog aktiviranja u automobilu koji ukljucuje i opciju hitne pomoci koja obavještava operatere lokalnih hitnih službi o prometnoj nesreci na 26 jezika koji se govore u 40 europskih regija. (PROMO)


Podijeli: Facebook Twiter