Fonticus ugostio Bobanovića i Kužinu

Nove izložbe u Fonticusu
Nove izložbe u Fonticusu

Dvije nove samostalne izložbe domaćih umjetnika inaugurirane su proteklog vikenda u grožnjanskoj galeriji Fonticus - radi se o fotografijama pod nazivom "Sjaj u travi" Željka Bobanovića iz Višnjana, poznatijeg kao Don Bobo, te "Ponuda identiteta" Edvarda Kužine iz Grožnjanskog likovnog kruga. Publici ih je predstavio voditelj Fonticusa Eugen Borkovsky.

- Bobanovićeve fotografije su raskrižje mističnog i svakodnevnog uporišta, drski su spoj artificijelnog, kičastog, s vlatima nježnih trava. Često raspršena kompozicija je stabilna, snažnih boja. U njegovom pristupu dramatičnost je stvorena kompozicijom izreza. Na svim radovima prisutan je energetski naboj, naglo zaustavljeni ritam, objasnio je Borkovsky.

Edvard Kužina problematizira temu osobnog identiteta, pri čemu se odlučio na otiskivanje prstiju.  Jedina igra je pozitiv i negativ, na bijeloj ili crnoj podlozi. Taj postupak možemo svrstati u granično područje slikarstva, grafike i crteža. Ova izložba događa se u intervalu između perioda tzv. zrelog kapitalizma i njegovog raspada.  Možda bi poruka projekta mogla govoriti da je došlo vrijeme da zajedničko "biti čovjekom" prepoznamo kao naš prvi, osnovni identitet. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter