Fonticus: Likovna pisma Istri uz neobična bića

Rad Saše Jantoleka
Rad Saše Jantoleka

Saša Dejanović iz Buja sa svojom izložbom "Pisma Istri" i "Džekijeve priče" Riječanina Saše Jantoleka inaugurirane su u grožnjanskoj galeriji Fonticus pred brojnom publikom. Neke od tih priča, koje su pratile radove, interpretirao je akademski glumac Zoran Josić.

Dejanović je predstavio likovne radove rađene nekonvencionalnim kombinacijama slikarskih tehnologija: slikanje, crtež, grataž, monotipija i slično, zatim akvareli, ulje, tuš i olovke u boji. Svi su radovi na papirnatoj podlozi.

- Izvadak iz umjetnikovog opusa koji predstavljamo sačinjavaju manji nizovi, grupe sličnih likovnih karakteristika i energetskog naboja. Najbrojniji niz čine radovi manjeg formata na toniranim uredskim razdjelnicima za spise. Boja podloge prijeti dekorativnošću kojom Dejanović uspijeva nadglasati intenzitetom slikarskih intervencija, kazao je na otvorenju voditelj Fonticusa Eugen Borkovsky.

 Jantolek je prostor galerije "naselio" svojim neobičnim bićima.

- Pomalo neuglađeni likovi izvrgnuti su karikiranju na izuzetno šarmantan način. Na prenesen način predstavljen je raspon odnosa prema civilizacijskim i socijalnim aspektima života. Ovu izložbu predstavljam kao projekt, jer nosi sve karakteristike osmišljene cjeline. Pored likovnih radova tu je literarni i scenski dio - imenujući ciklus "Džekijeve priče" Jantolek krivnju za sve prebacuje na kućnog ljubimca, objasnio je voditelj Fonticusa. (T. KOCIJANČIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter