Fontička će se popločati po uzoru na Flanatičku

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Grad Pula raspisao je natječaj za popločavanje u projektima rekonstrukcija ulica De Villeov uspon, Sv. Margareta (Šaliž u Štinjanu) i Fontička. Vrsta i opseg poslova utvrđeni su dokumentacijom programa održavanja komunalne infrastrukture Grada Pule za svaku proračunsku godinu, u razdoblju od 2015. do 2017. godine, a za sve tri ulice radovi su predviđeni u ovoj godini. Ukupna procijenjena vrijednost radova za sve tri ulice, bez PDV-a, iznosi 3,51 milijuna kuna. Po ulica to iznosi, za De Villeov uspon 850 tisuća kuna, za Sv. Margarete 1,585 milijuna kuna i za Fontičku ulica 1,075 milijuna kuna.

Milijun kuna za popločavanje

Nakon što je prije dvadesetak godina obnovljena Flanatička ulica i pretvorena u pješački koridor od Giardina prema tržnici, a prije desetak je obnovljen i glavni gradski trg, Forum, ove godine konačno je na red došla Fontička ulica koju Puljani najviše poznaju kao lokaciju gdje je smješten DM, T-com i ugostiteljski objekt Hum. Već prije dvije godine izrađen je projekt uređenja ove, derutne, izuzetno frekventne ulice, koja se trebala urediti poput Flanatičke ulice.

- Riječ je o radovima popločavanja, koji nisu dio usvojenog i ugovorenog projekta. Natječaj je raspisan kako bi mogli "na miru" odraditi sve pripremne radnje i u rujnu početi s realizacijom projekta. Riječ je o atraktivnoj lokaciji u samoj središtu grada, a kako smo na pragu turističke sezone za početak realizacije projekta sačekat ćemo jesen. Projekt će se pokušati realizirat i zgotoviti što prije, iako je teško u ovom trenutku govoriti o rokovima, pojašnjava pročelnik Damir Prhat, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Uništeni rubni dijelovi nogostupa, rupe na koridoru, idealne su za padove građana. Stoga se namjerava Fontičku ulicu popločati po uzoru na Flanatičku. Međutim, "viša sila" se ispriječila.

- Željeli smo Fontičku ulicu urediti poput Flanatičke. Dakle, sa značajno proširenim pješačkim koridorom, ugostiteljskim terasama i drvoredom po sredini ulice, te urbanom opremom na početku i kraju Fontičke ulice. Međutim, od MUP-a nismo dobili suglasnost za takvo uređenje ulice zbog prilaza interventnih vozila, kojima bi smetala urbana oprema i drvored. Stoga smo prilagodili projekt koji će biti bez urbane opreme na početku ulice i drvoreda, kaže pročelnik.

Drvored izbačen iz projekta

Vodilja je, prema idejnom rješenju, bila da se Fontička ulica obogati s malo zelenila, novom rasvjetom i, naravno, novim popločenjima. Zamjena derutnih rubnjaka i dalje ostaje u projektu, odnosno, popločavanjem po uzoru na Flanatički nogostupi će nestati iz ovog pješačkog koridora.

- Prilikom uređenja Fontičke ulice zamijenit će se sve podzemne instalacije. Riječ je o kratkom potezu i to ne bi trebalo utjecati na budući rok završetka radova, zaključio je Prhat. (G.ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter