Fontana izvan funkcije radi učestalih devastacija

Mještani Šijane poželjeli su da se park bolje uredi (B. P.)
Mještani Šijane poželjeli su da se park bolje uredi (B. P.)

Jedan od žitelja Šijane pokrenuo je nedavno, na nagovor svojim sumještana, inicijativu za uređenjem parka i male fontane iza upravne zgrade Pula Herculanee. Fontana je, kako doznajemo, odavno suha mada bi u ove vruće dane pružala barem psihološko osvježenje okolnim stanarima i radnicima poslovnih prostora. Apsurdno je da se ona nalazi upravo iza poduzeća koje se bavi hortikulturnim uređenjem grada.

Ne radi 18 godina

"Fontana ne radi već 18 godina, u parku nema niti jednog cvjetića, a klupe koje su tamo donijeli smo mi građani sami", rekao nam je naš sugovornik i dodao da se u nekim gradovima stalno grade nove fontane, a mi očito ne znamo iskoristiti ni ono što imamo.

"Nismo mi Zagreb i nemamo Bandića, ali bilo bi lijepo barem pustiti vodu da teče pa da se ljudi u parku mogu okupiti, družiti i osvježiti", veli nam i dodaje da je žalosno da park nema niti svoje ime. O ovoj je ideji, kako navodi, obavijestio i mjesni odbor te čeka hoće li se i što učiniti po tom pitanju.

Hoće li se i kada fontana oživjeti upitali smo i nadležne u Pula Herculanei. Kako su nam odgovorili, ulaskom Pula Herculanee u prostorije na Trgu I. istarske brigade 14 zapušteni park i zelene pasice su uređene. Fontana je dvaput stavljena u funkciju, a pored toga postavljene su i klupe. Nažalost, devastacije parkovne opreme, prije svega fontana u ovom dijelu grada, utjecale su na potrebu stavljanja fontane van funkcije, pojašnjavaju iz Herculanee.

Nadležan je Grad

- Danas je parkovna površina uređena u skladu s redovnim programom održavanja koji podrazumijeva košnju, grabljanje, metenje staza, orezivanje stabala i grmova te pražnjenje košarica što Pula Herculanea redovno provodi, navode u svome odgovoru nadležni i dodaju da je bilo koje pojačano održavanje ili izrada potpuno novog projekta uređenja parka ili drugih javnih zelenih površina u nadležnosti gradskih službi.

Uz riječi kako Grad Pula zadnjih godina kontinuirano ulaže značajna financijska sredstva u uređenje zelenih površina i brojnih dječjih igrališta, ipak navode da će prijedlog da se i ova površina uredi na primjeren način uputiti nadležnim gradskim službama. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter