Fondacija predlaže Teslu za sveca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Teslina naučna fondacija iz Philadelphije uputila je Sinodu Srpske pravoslavne crkve i patrijarhu Irineju prijedlog da se Nikola Tesla proglasi za sveca, pišu beogradske Večernje novosti.

"Tesla je bio sveti duh, čovjek koji je rano otkrio Boga, a potom i nebeska prostranstva i kozmičku energiju. Moji preci iz Like su uvijek govorili da je Nikola dijete crkve i Božji sluga. Na njihov nagovor počeo sam prije pet godina sakupljati potpise i sa njima otišao kod svećenika, koji me je posavjetovao da Svetom arhijerejskom sinodu pošaljemo predlog da SPC kanonizira Nikolu Teslu kao sveca", kaže Nikola Lončar, iz Tesline naučne fondacije. Podrška toj ideji stigla je iz Brazila, Nizozemske, Australije, Kanade, Novog Zelanda, Austrije, Francuske, SAD-a i naravno Srbije.

"Nikola Tesla je danas jedna od najpopularnijih ličnosti na svijetu. Samo na Googlu o njemu ima 15 milijuna informacija. U Americi mladi humanitarci smatraju da Tesline ideje o slobodnoj energiji predstavljaju civilizacijsko otkriće koje može dovesti do spasenja civilizacije od zagađenja i zato Teslu predlažu za sveca", kaže dr. Milena Bajić, predsjednica Tesline naučne fondacije iz Chicaga. Ona dodaje da je ovaj prijedlog potpisalo nekoliko stotina "teslijanaca" i uputilo ga 7. lipnja SPC-u.

No, unatoč inicijativi Srba iz Kanade da SPC znanstvenika Teslu proglasi za svetitelja, šanse da se to dogodi, kažu upućeni, vrlo su male. Srpska crkva, za razliku od Rimokatoličke, nema precizno definiranu proceduru kanonizacije, ali za upis u diptih svetih podrazumijeva ispunjenje određenih uvjeta. U Patrijaršiji SPC napominju, a prenose Novosti, da je presudno je li "kandidat" za života bio istinski vjernik ili je stradao za vjeru i narod. Potrebno je i da u narodu postoji kult kršćanskog vjerovanja u predloženu ličnost, ali i da se na njegovom počivalištu ispunjavaju molitve vjernika. (B. OPRIJAN ILIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter