Fond zatražio odgodu natjecaja za brodogradnju!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi pokušaj prodaje šest brodogradilišta mogao bi se pretvoriti u lakrdiju. Nakon što je objavljen medunarodni tender, koji je publiciran i u uglednim inozemnim tiskovinama kao što je Financial Times, s jasnim uvjetima i rokovima, iz Hrvatskog fonda za privatizaciju danas je netko nazvao svih dvadeset i šest potencijalnih ponudaca, koji su otkupili natjecajnu dokumentaciju, s upitom da se rok za predaju ponuda s 30. rujna pomakne na 21. listopada ove godine, dakle za tri tjedna.

U Ministarstvu gospodarstva ovu informaciju nisu htjeli ni potvrditi ni opovrgnuti, ali nam je nekoliko potencijalnih ponudaca reklo da su danas zaprimili takav poziv iz HFP-a, uz koji je zatraženo da svoju suglasnost dostave i pisanim putem, najkasnije do ponedjeljka. Obrazloženje koje su pritom dobili glasilo je, otprilike, da se nastoje uvažiti sugestije i kritike samih ponudaca. Naime, otkad se krenulo u sitno odbrojavanje do kada trebaju na stol položiti konkretnu ponudu i garanciju od 5 milijuna kuna za svako pojedino brodogradilište, kod dobrog dijela onih koji su otkupili natjecajnu dokumentaciju nastao je potpuni muk ili su se poceli slati signali o tome da je rok prekratak.

Neki od ponudaca s kojima smo razgovarali izrazili su sumnje da se s ovim produljenjem krajnjeg roka za dostavu ponuda nastoji ici na ruku pojedinim kandidatima. Koliko smo uspjeli saznati, da bi ovo produljenje natjecaja za prodaju brodogradilišta dobilo kakav-takav legitimitet, u HFP-u trebaju dobiti pisanu suglasnost svih 26 tvrtki koje su otkupile natjecajnu dokumentaciju i tako dobile ulaznicu za sudjelovanje u ovom prvom privatizacijskom krugu.

Moguce je da ce jedno od službenih opravdanja iz Vlade i resornog ministarstva odnosno HFP-a biti da se ovime zapravo želi izbjeci drugi krug privatizacije, nakon što je sve ocitije da vecina kandidata, barem onih vecih, nakon euforicnih nastupa i samoreklamiranja sada odjednom šuti i podiže rucnu kocnicu kad na stol treba baciti konkretnu ponudu i novac.

U dobro obaviještenim krugovima spominje se da je razlog ovom produžetku natjecaja cinjenica da u Vladi, odnosno Ministarstvu gospodarstva još nisu uspjeli formalnopravno realizirati nagodbu sa svim brodogradilištima o izvlaštenju svih nekretnina unutar podrucja brodogradilišta koje se tretiraju kao pomorsko dobro. Naš sugovornik upozorava da je to kljucan element koji se treba odraditi prije nego što se krene u otvaranje ponuda. Postoje i špekulacije da je ovo produženje povezano s mogucom smjenom Damira Polanceca.

Da su voljni dati suglasnost za produženje natjecaja jucer nam je potvrdio vlasnik vukovarske Regulacije Mijo Opacak, koji "pikira" na 3. maj, vlasnik NCP Grupe Goran Prgin, kojeg smo zatekli u inozemstvu, dok je bivša doministrica turizma i direktorica tvrtke Kermas ulaganja Vinka Cetinski porucila da su oni spremni i za 30. rujna, ali nemaju ništa protiv da se rok odgodi na 21. listopada.

Direktor Zepterove Propele Blaž Buble boravio je danas u gradu svog poslodavca, Monte Carlu, i jedino što smo od njega izvuci bilo je da su, u najblažu ruku, zacudeni ovakvim postupkom HFP-a.


Podijeli: Facebook Twiter