Fond za zaštitu okoliša: 2 godine bez natječaja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od dvije godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojem je osnovna zadaća od svih onečišćivača okoliša, pravnih i fizičkih osoba, prikupljati ekološke naknade, a onda taj novac usmjeravati u projekte očuvanja i poboljšanja okoliša, nije raspisao niti jedan natječaj za dodjelu sredstava.

Svake godine od gospodarstva, odnosno tvrtki koje na bilo koji način onečišćuju okoliš, kao i od građana koji prilikom registracije automobila plaćaju ekološku naknadu, Fond prikupi više od milijardu kuna, no posljednji je natječaj za okolišne projekte raspisao u srpnju 2010. godine, dok je na njegovom čelu još bio Vinko Mladineo, protiv kojeg se vode istrage u tri slučaja - u procesu Fimi medije, zbog sumnjive sanacije bazena s muljem kod Obrovca i zbog malverzacija u otkupu i preradi PET ambalaže.

Da je Fond u katastrofalnom stanju i ne radi svoj posao, potvrdio je i resorni ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović. "Sustav upravljanja Fondom potpuno je narušen. Ima tu i kvalitetnih ljudi koji znaju posao, ali dvije godine u Fondu se nije radilo ono što mu je temeljna zadaća - financiranje programa za zbrinjavanje otpada i energetsku učinkovitost", izjavio je Zmajlović u ponedjeljak, a da dvije godine nisu raspisali niti jedan natječaj, potvrđuju i u samom Fondu.

"Fond je u 2010. godini uprihodio 1,030 milijarde kuna, a u 2011. godini 1,023 milijarde. Iako tijekom te dvije godine nije bilo raspisanih natječaja za sufinanciranje programa i projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, izuzev natječaja za financiranja energetskih pregleda koji je objavljen u 2011., prikupljena sredstva su se koristila za sufinanciranje već započetih i ugovorenih projekata", odgovaraju našem listu iz Fonda, na čelu kojeg se od rujna nalazi inženjer građevinarstva Dinko Polić.

Istovremeno, broj zaposlenih u Fondu stalno raste, pa je s početnih 33 krajem 2005. godine, narastao na današnjih 178.

"Sredstva su korištena i za realizaciju projekata i pripremu dokumentacije za projekte koji će se kandidirati za dobivanje sredstava iz EU-fondova. Napominjemo da je od 2004. godine Fond ugovorio 4.938 projekata, za što je odobrio 8,6 milijardi kuna, od kojih je do sada isplaćeno 6,8 milijardi", napominju u Fondu(B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter