Fond za turizam: Novac iz Istre vratiti u Istru

Parenzana će se također kandidirati na novac iz Fonda za turizam (Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)
Parenzana će se također kandidirati na novac iz Fonda za turizam (Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)

Pune tri godine nakon donošenja Zakona o turističkom zemljištu Vlada Republike Hrvatske konačno je 26. rujna osnovala Fond za turizam u koji će se slijevati milijuni uplaćeni na račun za koncesije nad turističkim zemljištem. U skladu s time objavljen je i program pod nazivom Fond za razvoj turizma, za 2013. godinu.

Upravo taj fond raspolagat će sa 60 posto tog novca, koji velikom većinom dolazi upravo iz Istre, a prekjučer je raspisan i javni poziv za kandidiranje projekata za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem tog programa koji će biti otvoren do 4. studenog. Iz Fonda će se financirati izgradnja javne infrastrukture te turističke atrakcije.

Ukupna vrijednost projekta koji se kandidira za korištenje sredstava iz fondova EU ne smije biti manja od 7.500.000 kuna. Na natječaj mogu konkurirati općine, gradovi, županije, trgovačka društva u njihovom ili državnom vlasništvu, turističke zajednice, javne ustanove nacionalnih parkova i parkova prirode. 

Kako nam kaže županijski pročelnik za turizam Branko Curić, Županija je na osnovu koncesija prikupila zasad samo 1,7 milijuna kuna. Ipak, do kraja godine očekuju da bi se ta svota mogla povećati na oko šest milijuna kuna.

Curić je jasan u jednome, a to je da se novac iz Istre vrati u Istru. Otkriva da bi se kandidirali projekti poput javnog porečkog golf igrališta, podzemni grad Labin, daljnje uređenje biciklističko-pješačke staze Parenzana, turističko-informativni punkt Vrata Istre, difuzni hotel Završje, turistička kuća u Poreču, centar izvrsnosti u obrazovanju u Rovinju, Inspirit park u Pazinu, ali i projekt razvoja zdravstvenog turizma i plaža.

Želja je županijskog Odjela za turizam da se zapravo sav novac od turističkog zemljišta, koji je sada raspršen na županiju, općine, gradove i državu, udruži kako bi se mogli ostvariti neki veći projekti od važnosti za istarski turizam, pa da se tako primjerice javni golf teren u Poreču financira novcem Županije, Grada Poreča i države..

S druge strane, umaški gradonačelnik Vili Bassanese smatra da se novac ne bi trebao udruživati, već da bi svaki grad trebao za svoju sredinu realizirati neki turistički projekt koji bi bio od važnosti upravo za to područje. A za njih prioritet predstavljaju sportski objekti budući da na sportskom turizmu grade svoju konkurentnost. (Piše Barbara BAN)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter