Fond za otpremnine ne žele ni poslodavci ni sindikati

Poslodavci tražili da im se omogući još lakše otkazivanje ugovora o radu (D. ŠTIFANIĆ)
Poslodavci tražili da im se omogući još lakše otkazivanje ugovora o radu (D. ŠTIFANIĆ)

- Predložili smo fond za otpremnine s kojim se nisu složili ni poslodavci ni sindikati. Poslodavci ne žele iz svog poslovanja izdvajati za taj fond, a sindikati su protiv jer smatraju da to ruši cijenu otpremnina. Predložili smo unošenje u zakon da se radnicima može uručiti otkaz ako ne pristanu na nižu plaću. No, i sindikati i poslodavci odustali su od ovih mjera. Nismo postigli konsenzus niti oko ukidanja pravilnika o radu, iznio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, na današnjem okruglom stolu s istarskim gospodarstvenicima u HGK-Županijskoj komori Pula o najavljenim novinama radnog zakonodavstva.

Požalio se da poslodavci slabo koriste ponuđene potpore, a ni za sindikate nije imao riječi hvale.

"Ne postoji socijalni dijalog te su sindikalne središnjice napustile pregovore o izmjeni radnog zakonodavstva. Nadam se da će se vratiti na pregovore. Sindikati smatraju da ne treba ništa mijenjati", zaključio je Mrsić.

Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje u HGK-u te ministar rada u mandatu Vlade Ivice Račana najavio je da ova Vlada najavljuje izmjenu 11 zakona iz radnog prava. Mrsić je dodao da će se njima omogućiti lakše otpuštanje radnika te smanjenje udjela sive ekonomije i rada na crno tako da se poveća zaposlenost.

"Ubrzat ćemo donošenje radnih sporova, a ukinuti obvezu donošenja programa zbrinjavanja viška radnika u slučaju otkaza. Poticati ćemo rad od kuće ili putem agencije. Od 1. siječnja 2014. državni inspektorat postaje inspektorat rada. On će raditi tako da izbjegava prekršajne sudove. Tražit ćemo da se uočene nepravilnosti riješe u roku od tjedan dana, a nakon toga ćemo pečatiti firme", zaključio je Mrsić.

Od nekoliko istarskih gospodarstvenika koji su tražili pojašnjenje nekih stavki zakona, najviše se istaknuo zahtjev da se poslodavcima omogući još lakše otkazivanje ugovora o radu. Mrsić je odgovorio da po tom pitanju ne očekuju promjene i da sigurno neće donijeti zakon kao u Austriji gdje je moguće uručiti otkaz bez ikakvog objašnjenja. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter