Folklorno putovanje bez granica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na posljednje putovanje jubilarnih mediteranskih folklornih susreta Zlatna sopela i svecano zatvaranje cijele manifestacije krenulo se s otoka Krka, uz stare znance ove manifestacije - KUD Punat.

Buduci da je ovogodišnja smotra nosila naziv "Tradicijska kultura Mediterana i hanzeatski Baltik", kroz cjelovecernji koncert publika je prateci grupe putovala po zanimljivoj ruti - od otoka toplog Mediterana, preko brdovitih krajeva srednje Europe, do negostoljubivih obala hladnoga Baltika i natrag.

Nakon podjele diploma sudionicima i pozdravnih rijeci direktora festivala Ante Cukrova, uslijedio je nastup grupa koje su se tijekom pet dana trajanja Sopele publici predstavile s po nekoliko tradicionalnih plesova svoje zemlje i zvukovima razlicitih tradicionalnih instrumenata.

Najsimpaticnije medu njima su bile su vremešne clanice folklornog ansambla Zdar'e koja je došla iz grada Bereznika u oblasti Arhangelsk na samom sjeveru Rusije. Kako bi doputovale u Porec "babuške" su putovale nekoliko dana, promijenile nekoliko vremenskih zona i vozile se u vlaku, helikopteru i autobusu.

Trud se isplatio jer su publici pokazale tradicionalne napjeve i plesove svoje domovine, dalekog i nepoznatog kraja u kojem u kojemu dan traje i po 23 sata.

Dogadaje iz svakodnevnice latvijskih obitelji, te dašak sezonskih svecanosti ove daleke zemlje predstavila je skupina Purs iz mjesta Slampa Tukums. Iako u glazbi koriste suvremene instrumente poput bubnja i harmonike, njihov "orkestar" cine i karakteristicna glazbala napravljena od drveta i životinjske kože.

Glasnim aplauzima publike nagradeni su nasmijani i rasplesani clanovi ansambla Su carruzu sa zapadnog dijela Sardinije. Nastupaju u kostimima koji su vjerne kopije s onih s kraja 18. i pocetka 19. stoljeca, a predstavili su se plesovima karakteristicnim za Ghilarzu, mjesto iz kojega dolaze - su passu su tzoppu, te bicchiri e sa danza.

Prvo momackim, a potom i plesom u parovima predstavili su se clanovi skupine Szazszorszep iz madarskog grada Martonvasara. Njihovo komplicirano ime u prijevodu znaci tratincica, a u nastupima njeguju osnovnu znacajku madarskih plesova - individualnost.

Nakon gotovo dvosatnog koncerta put Zlatne sopele vratio se ponovno u Hrvatsku, te je cast za zatvore ovogodišnju svecanost pripala clanovima KUD-a Osijek 1862, koji su se predstavili bogato razradenim koreografijama i pjesmom - pravom simfonijom protkanom pokretima, zvukovima i bojama.


Podijeli: Facebook Twiter