Folklorno bogatstvo Istre u Buzetu

(Dejan ŠTIFANIĆ)
(Dejan ŠTIFANIĆ)

Na konferenciji za novinare u srijedu je predstavljena 51. smotra narodne glazbe i plesa Istre koja će u sastavu manifestacije Subotina po starinski biti održana u subotu, 10. rujna u 16 sati na Trgu Fontana u Buzetu.

O sudionicima su govorili Maja Livada, dopredsjednica odbora smotre, Gabrijela Peruško Pujas, članica odbora, Josip Percan, dopredsjednik Saveza folklornih društava Istarske županije, te Ana Pernić, zamjenica gradonačelnice grada Buzeta.

Brojni KUD-ovi

- Na smotri će nastupiti 13 KUD-ova, a bit će 12 plesnih točki, 13 točki sa svircima i 11 s kantama, kazala je Peruško Pujas, a Ana Pernić je rekla da su posebno zadovoljni što se manifestacija odvija u sastavu bogatog programa obilježavanja Dana grada Buzeta.

Maja Livada kazala je da će nastupiti 300 sudionika, očekuje se i dobar odaziv publike, kao i svake godine, neovisno o mjestu održavanja manifestacije.

Do sada su ovoga ljeta održane 50. smotra narodne glazbe i plesa Puljštine početkom srpnja u Barbanu, krajem srpnja bila je tu 37. smotra narodne glazbe i plesa središnje i zapadne Istre u Svetom Lovreču, potom tjedan dana kasnije Labinske konti, a sredinom kolovoza upriličena je 24. Smotra narodne glazbe i plesa Pazinštine, Bujštine, Buzeštine i Ćićarije.

Program počinje u 16 sati podizanjem zastave i Mantinjadom - velom i malom sopelom u izvedbi Vilima Vojića i Dalena Načinovića, a nakon uvodne najave voditelja Mirjane Pavletić i Vladimira Pernića, pozdravne će govore održati gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić i istarski župan Valter Flego. "Ča je šćapunić" kanta je kojom će se predstaviti Josip Trošt, Nevija Kožljan Broskvar, Vladimir Kožljan, Tedi Trošt i Nevia Kožljan Mišan.

Drago Draguzet predstavit će se svirkom na sopelicu, a uz pratnju na mihu Darka Privrata medulinski će balon izvesti DKUS Mendula iz Medulina. "Starinski balun" i svirka na vidalice bit će izvedeni zahvaljujući Robertu Krbavcu, a nakon toga uslijedit će kanta "Oženi se oženi, za kojega junaka" Rudija Dikovića i Cvitka Klibe.

"Tamo dole pokraj puta" je kanat uz roženicu Željka Perkovića i Mauricia Mirkovića. Potom će biti otplesan "Kršonski balon" zahvaljujući članovima KUD-a "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana, a pratnja na mehu i sopelama povjerena je Zoranu Karliću, Đordanu Viškoviću, Nenado Fonoviću, Vilimu Vojiću i Dalenu Načinoviću. Nakon taranjkanja uz mih i Željka Glavaša, KUD Rakalj izvest će balun uz pratnju na sopele i mih Ivana i Marka Valića te Matea Blaškovića. Svirkom na malu i veliku roženicu pozabavit će se Erik Žagrić i Mihael Glavaš, a "Sve spod mi Raklja sela" izvest će Cvitko Brgić, Nevija Gregorinić, Klaudio Knapić i Ljiljana Miloš.

Staru polku izvest će KUD Uljanik uz Roberta Krbavca koji je zadužen za pratnju na šurlama. Folklorna skupina Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" Galižana predstavit će se tradicijskim pjesmama i plesovima autohtonih Talijana Istre, a "Mantinjodu od zlateli"- svirku na malu i velu sopelu izvest će Viliam Vojić i Dalen Načinović. Rafaela Blažina i Adrijana Miletić otpjevat će kantu "Znaš ti mila".

Labinski tanac ples je RKUD-a Rudar iz Raše uz pratnju na mehu i maloj sopeli, a nastupaju Lari Višković i Đino Bučić Barilić. Pjesmu "Ono mi lišće" otpjevat će Paula i Franko Kos te Bruno Matošić Balota, a svirku na šurli odsvirat će Rafaela Blažina. KUD Dvigrad iz Kanfanara otplesat će balun uz pratnju Luke Batela, a svirkom na dvojnicama predstavit će se Josip Bebi Miletić. Lari Višković izvest će "Starinsku rašpu pod meh", a ceranskim balunom predstavit će se Folklorno društvo Cere uz pratnju na velu i malu roženicu Kristijana Rudića i Gorana Starčića.

Raznolik program

"Da bi se Ive oženi" je kanta koju će otpjevati Vilim Vojić, Dalen Načinović i Zoran Karlić, a "Starinski tanac pod meh" izvest će Adrijana Miletić. Remiđo Batelić i Serđo Mikuljan te Đino Bučić Batelić izvest će "Taronkanje pod meh", a "Barbanski balon" KUD Barban uz pratnju na mihu Mihaela Glavaša.

"Rodila loza grozda dva" otpjevat će Marija i Milan Kranjčić, a šaltin "Macul" odsvirat će gunjci "Kvarteta Forteca" iz Marušići. Stara poljka je ples KUD-a Plesarin iz Rovinja uz pratnju na roženicama Klaudia i Mladena Radolovića, a "Pošla mala priko mora" pjevat će Đordano Sirotić, Dorijana Legović, Katja Sirotić i Anđelina Banko.

Mazurku će pak otplesati članovi KUD-a "Matko Laginja" iz Svetog Lovreča, a pratnja na vijulinu, klarinu i bajsu povjerena je Petru Njegovanu, Darku Hrastovčaku i Željku Farkašu. Ženska vokalna skupina Jažulice iz Lanišća - bugarenje izvest će "Što si zvizdo za gore delala", a "Istarski motivi" - sopnja na ćićsku tamburicu izvest će Kazimir Miro Šverko. Potom je tu kanta "Oj, Ivane" u izvedbi Noela Šurana i Kristijana Vicela, a uz pratnju na mihu Marka Pernića balun središnje Istre otplesat će članovi  Folklornog društva Pazin. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter