Folklorna cestitka uljanikovaca i gostiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I ove je godine u dupkom ispunjenom Istarskom narodnom kazalištu popracena Vecer tradicijske glazbe i plesa. Štovatelji izvornog istarskog melosa istinski su uživali u veceri koja je po 15. put održana u organizaciji Kulturnoumjetnickog društva Uljanik i Saveza kulturnoumjetnickih društava grada Pule. Manifestacija se održava u povodu 155. rodendana brodogradilišta Uljanik.

Uobicajeno, kad je rijec o uljanikovcima, bilo je to putovanje kojim su uz ples, svirku i pjesmu obišli gotovo sve krajeve Istre, ali i Lijepe naše.

Naime, ovo folklorno društvo koje okuplja stotinjak clanova jedino je u Istri, a medu rijetkima u Hrvatskoj, koje na svom repertoaru, uz koreografije tradicijskih plesova užega zavicaja, ima i plesove iz gotovo svih krajeva Hrvatske uz autenticnu nošnju toga kraja.

Dobitnici su brojnih priznanja i nagrada, a posebno se ponose onima za izvornost prikaza plesa i obicaja, vokalnu izvedbu te rad i doprinos u kulturi.

Gotovo da ni cijeli sat preksinoc nije bio dovoljan da clanovi KUD-a Uljanik predstave svoj repertoar u kojemu su se dinamicno izmjenjivali izvorna istarska pjesma, svirka i ples.



Bilo je svega, od mantinjade do baluna, kojeg su izveli odrasli uz pratnju Danijela Vitasovica na mihu, zanimljive šete paši, špic-polke u izvedbi pomlatka uz pratnju gunjaca - Hane Fajtovic na violini, Danijela Vitasovica na harmonici i Roberta Krbavca na bajsu, zatim starinskog valcera - svirke na šurlama u izvedbi Roberta Krbavca, "Alla Turca" u izvedbi tamburaškog orkestra uz solista na harmonici Noela Dožica, a predstavili su se i plešuci "Zagorje" i "Moslavinu" uz pratnju tamburaškog orkestra. Ionako emocijama nabijena atmosfera dodatno je oživljena na svaki zvuk roženica, vidalica, harmonike, miha.

Uljanikovci su zaista bogato pocastili štovatelje tradicije s od srca izvedenim svakim nastupom, no ni oni njima nisu ostali dužni - nagradili su ih i pratili dugackim pljeskom, cesto prateci takt plesa ili svirke.

Kao i uvijek, u Veceri tradicijske glazbe i plesa koje redovno prireduju Uljaniku u cast, domacini su imali i svoje goste. Bilo je to Folklorno društvo Pazin, koje se predstavilo obnovljenim i u repertoar uvrštenim inace pomalo zaboravljenim plesom "Cotic", zatim starinskim "Rašpa" uz pratnju gunjaca, te svirkom šaltina "Carneval".

Nakon plesa "Medimurje", koji su izveli odrasli uljanikovci uz pratnju tamburaškog orkestra, voditelj programa Vlado Pernic najavio je i clanove KUD-a Orljava iz Pleternice.

Pod nazivom "Slavonija" Pleternicani, koji su u Pulu stigli u uzvratni posjet domacinima, prikazali su kroz ples, svirku i pjesmu obicaje svoga kraja.

Ovog su puta domacini svojim nastupom otvorili te izvedbom plesa "Baranja" zatvorili manifestaciju. Dok se rijecima zahvale obracao predsjednik KUD-a Dario Vale, orkestar na pozornici nije prekidao svirku, kao ni posjetioci pljesak kojim su dugo pozdravljali izvodace te tako izrazili oduševljenje.


Podijeli: Facebook Twiter