Folkloraši preplavili Porec

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nasmijani izvodaci iz raznih krajeva svijeta obuceni u šarene narodne nošnje zaposjeli su porecki Trg slobode i svecano oznacili pocetak 11. izdanja mediteranskih folklornih susreta Zlatna sopela. Festival i ove godine nastavlja svoju tematsku orijentiranost, te nosi naziv "Dijalog tradicijskih kultura jadransko- jonskih prostora", pa su se mimohodom starogradskom jezgrom, a kasnije i na glavnoj pozornici predstavile grupe iz Istre, Krka, Slovenije, Makedonije, Vojvodine, Makedonije, Turske, ali i iz Portugala, te s drugih kontinenata, iz SAD-a i Vijetnama.

- Entuzijazam i ljubav prema tradicijskoj kulturi je ono što nas vodi u organizaciji ovog festivala, kao vjerujem i sve izvodace i sve vas u publici. Posebno mi je drago što smo ove godine uspjeli okupiti dva folklorna izricaja: istarsko dvoglasje i dalmatinsko-licku ojkalicu, vrijednosti upisane u UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalne baštine, rekao jer obracajuci se publici direktor festivala Ante Cukrov iz udruge Musicistra.

Uz njega, dobrodošlicu okupljenim izvodacima i publici uputili su i dogradonacelnica Nadia Štifanic Dobrilovic i županijski procelnik za kulturu Vladimir Torbica. Manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovica, a i službeni je festival Medunarodnog savjeta organizatora festivala folklora i tradicijske kulture CIOFF.





Prva vecer vec tradicionalno prilika je za kratko predstavljanje grupa, "degustaciju" onoga što ce se do subote, zadnjeg dana odvijati na pozornici na Trgu slobode. Cast da prvi otvore susret pripala je folklornom društvu KUD "Ivan Fonovic Zlatela" iz Kršana, te nakon njih, dugogodišnjim sudionicima Sopele, clanovima KUD-a Punat sa Krka.

Put Sopele zatim se preselio na zapad, u malo portugalsko selo, Mogadouro odakle je stigla skupina Rancho folclorico e etnografico sa tradicionalnim plesovima i kostimima svoga kraja. "Osnovani s potrebom da ostanu svoji" rijeci su kojima se predstavlja turska skupina Besik iz Istanbula, a prikazali su dva plesa svojih krajeva. Krenulo se dalje na istok, u Vijetnam odakle je došla skupina Lotus, mali glazbeni ansambl od svega tri clana, imigranata koji su 90-tih godina napustili rodni Hanoi i naselili se u Berlinu gdje su nastavili njegovati glazbu svoje domovine, na karakteristicnim instrumentima, monokordu, citri i ksilofonu.



Ovacije publike dobili su folkloraši KUD-a "Taše Miloševski" iz Resena u Makedoniji koji su se predstavili dinamicnim plesovima i živopisnim i bogatim kostimima. Publici su se predstavili i clanovi KUD-a folklorne skupine Razor iz Slovenije s plesovima iz doline rijeke Soce. Velike aplauze "pobrao" je i americki folklorni plesni ansambl koji djeluje pri Brighamskom sveucilištu u sjevernoamerickoj državi Utah, ciji su se clanovi predstavili sa popularnim stepom i square danceom. Glazbeno-scensko putovanje prve veceri Sopele zakljucili su folkloraši AKUD-a "Sonja Marinkovic" iz Vojvodine sa svojim bogatim i osebujnim plesovima.

 Zlatnu sopelu cini i mnoštvo popratnih manifestacija kao što su Sajam hrvatskog blaga u organizaciji Bio Istre, otvoren od 9 do 24 sata, izložba slikara iz porecke Likovne udruge na temu "More", animacijski program skupina na trgovima u jutarnjim satima, te njihovi nastupi u drugim istarskim gradovima. (Vedrana. HABEREITER; Snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter