Folkloraši iz Estonije i Finske uveličali najveću bujsku feštu

(L. JELAVIĆ)
(L. JELAVIĆ)

Prvi dan 111. izdanja Dana grožđa u Bujama bio je u znaku kiše, ali program nije doživio veće promjene. Nakon sportskih susreta, u predvečerje su, nakon obilnog pljuska, članovi Limene glazbe posjetitelje poveli u šetnju od kantine do kantine, gdje su ih bujski vinari, profesionalci i amateri, počastili svojim vinima. Za prvo izdanje međunarodne manifestacije Istria folk fest pronađeno je alternativno rješenje, pa je večer folklora umjesto na Trgu slobode održana u kino dvorani.

Na prvom festivalu folklora u Bujama nastupili su članovi folklornih grupa iz Finske i Estonije, te Hrvatsko kulturno društvo Istra iz Pirana, bujski KUD "Sveti Anto", Folklorno društvo Umag i ženska vokalna skupina Romansa. Ovaj međunarodni festival organizira Udruga Hrvatski folklorni festivali iz Zagreba. Gosti iz Estonije i Finske i danas ujutro su na gradskom trgu zaplesali i službeno svojim nastupom otvorili ovogodišnje Dane grožđa, jednu od najstarijih istarskih pučkih fešta. Otvoren je i sajam poljoprivrednih i drugih proizvoda, a središnji događaj kojim se podsjeća na nekadašnja vremena je gaženje grožđa kao početak proizvodnje nekadašnjeg bujskog vina mištele.

To će sutra popodne pokazati djevojke na glavnom trgu koji će za tu priliku postati Bakhov dvor. Grožđe bujskih vinara dovozit će se u povorci u kojoj će biti i mladi i stari. Slijedi prodaja u humanitarne svrhe velike krostate od 2016 bobica grožđa koju će i ove godine pripremiti poznata slastičarka Dragica Lukin, a zatim i velika tombola koja na glavnom trgu okupi najveći broj posjetitelja. Njih će zabavljati miss Hrvatske Angelica Zacchigna i Bernard Udovičić, dok je za večernju zabavu zadužen The Night Express koji će glazbom zaključiti 111. izdanje velike bujske pučke fešte.

Za posjetitelje je organiziran besplatni prijevoz autobusima iz Umaga, Petrovije, Juricana te Novigrada i Brtonigle. Ipak, mnogo toga će, kao i prva dva dana fešte, ovisiti o kiši koja gotovo redovito "posjeti" bujski praznik grožđa. Ukoliko do toga i dođe, dio programa će se odvijati u kino dvorani.                   (L. JELAVIĆ)

 

 

 - GO03302836.jpg

Glazbom od kantine do kantine

L. JELAVIĆ

 

 

 - GO03302837.jpg

Otvoren je i sajam poljoprivrednih proizvoda

L. JELAVIĆ

 

 

 - GO03302835.jpg

Gosti iz Estonije na bujskom trgu

L. JELAVIĆ

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter