Folklor na pozornici gubi smisao

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njegovanje i predstavljanje nematerijalne kulture bila je tema razgovora predstavnika istarskih kulturnoumjetnickih društava na skupu u Picnu u organizaciji festivala TradInEtno i Centra za nematerijalnu kulturu Istre (CENKI) Etnografskog muzeja Istre.

Bila je to rijetka prilika za susret onih koji svojim radom doprinose tradicijskoj kulturi i prilika za pocetak njihove komunikacije sa CENKI-jem.

Vrijednost te komunikacije naglasili su Vladimir Torbica, procelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, i dr. sc. Lidija Nikocevic, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre. Nuša Hauser, dokumentaristica pri CENKI-ju prisutne je ukratko upoznala s radom ove mlade ustanove.

Nikocevic je prisutnima govorila o znacenju i problematici osnovnih pojmova folklora i folklorizma. - Moramo imati na umu da insistiranje na okamenjivanju jednog prošlog trenutka dovodimo u poziciju ugroze živost i prirodne dinamike kulture, veli ona i, izmedu ostalog, dodaje da je CENKI-ju od primarnog interesa njegovanje živosti kultura u Istri.

- Folklor na pozornici gubi smisao. To je predstava, a mi nismo glumci. Mi smo loši glumci i to je u konacnici loša, amaterska predstava, istaknuo je Goran Farkaš iz Folklornog društva Pazin, nadovezavši se na Šajinu koji je govorio o potrebi vracanja plesa s pozornice u život. - KUD-ovi rade iskljucivo na stvaranju proizvoda, a za te potrebe mi odradujemo treninge, što na kraju prirodno rezultira napuštanjem mladih jednog takvog prostora, naglasio je on zakljucivši da mu je želja ne biti opterecen nošnjama i nametnutim koreografijama. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter