Folklor, dječje radionice i predavanja

Folklorne skupine kao važan dio ovoga festivala
Folklorne skupine kao važan dio ovoga festivala

Bogat i raznolik bio je i ove godine festival istriotskog, koji je stigao do svog četvrtog izdanja i koji je održan tijekom vikenda u Šišanu.

Festival je počeo u petak dijalektalnim radionicama za djecu talijanskih osnovnih škola, koje je vodila učiteljica razredne nastave u Talijanskoj osnovnoj školi "Giuseppina Martinuzzi" Barbara Markulinčić, i koja je važna karika organizacijskog odbora ovoga festivala.

Učenici iz škola iz Rovinja, Bala, Galižane i Šišana pozabavili su se istriotskim pjesmicama i poslovicama, a potom su sve te pjesme i poslovice snimljene, a ideja je, kazala je Markulinčić, sabrati sav taj materijal unutar korica jedne knjige ispisane dječjim rukopisom te spojit je s CD-om.

- Sudjelovali su učenici iz Šišana s učiteljicom Liviom Tesser, iz Bala s učiteljicama Romanom Paretić i Mirianom Pauletić, iz Rovinja s učiteljima Lucianom Sugarom i Suzanom Benussi Gortan te iz Galižane s učiteljicom Aldom Piccinelli Cetina. Na radionicama je bilo iznimno kreativno, zabavno i zanimljivo, kazala je Markulinčić koja uz Mariettu Kaić Kosanović, Antoniettu Benčić Petercol, Paola Demarina, Antonia Dobrana i Alda Grbaca čini organizacijski odbor ove manifestacije.

Antonio Giudici preveo je pak na istriotski nekoliko pjesama Drage Orlića.

Zanimljiva predavanja imale su Romina Floris, Baljanska pjesnikinja koja piše istriotskim i koja je govorila o dijalektu kao materinjem jeziku, a Paola Delton iz rovinjskog Centra za povijesna istraživanja kazivala je o raznim rječnicima istriotskog, kada su nastali te o njihovim specifičnostima.

Drugi dan započeo je povorkom otvorenja festivala, gdje su sudjelovale Zajednice Talijana, odnosno njihove folklorne skupine i to mjesta u kojima se govori istriotski, a uslijedio je potom i kulturno-umjetnički program u prostorima šišanske Zajednice Talijana gdje su nastupale zajednice Talijana iz Bala, Vodnjana, Galižane, Fažane, Rovinja te domaćina iz Šišana.

O značaju manifestacije, očuvanju dijela vrlo važne jezične baštine govorili su predsjednik šišanske Zajednice Talijana Antonio Dobran, ližnjanski načelnik Marko Ravnić i njegov zamjenik Matija Maurović, a nastavljeno je uz kulturno-umjetnički program. (V. BEGIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter