Fojbe izmedu povijesti i politike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc snijegu i jakoj buri, nekoliko stotina Tršcana okupilo se u srijedu oko otvora fojbe u Bazovici na tršcanskom Krasu gdje je održana svecanost u povodu dana sjecanja na istarski egzodus i žrtve fojbi shodno zakonu koji je 2004. izglasao talijanski parlament.

Fojba u Bazovici postala je nacionalni simbol i proglašena je nacionalnim spomenikom dok se povijest i dalje brine o odredivanju velicine, odnosno broja žrtava komunistickog terora koji se ovdje u Trstu, a sve više i u Italiji, izjednacava sa slavenskim etnocidnim nagonom.

Osim u Trstu, manje su svecanosti održane posvuda po regiji Friuli-Venezia Giulia te u ostalim talijanskim pokrajinama, dok se središnja manifestacija održala u Rimu uz nazocnost predsjednika Republike Giorgia Napolitana, koji je medu ostalim rekao da je dužnost Italije održati i braniti sjecanje.

Djelic talijanske javnosti i dalje je suzdržan, pa je primjerice novinar i partizan Giorgio Bocca još jednom ustvrdio da je dan sjecanja dio politike koja nastoji izvršiti reviziju povijesti i prikazati partizane i antifašiste kao zlocince te istodobno rehabilitirati fašiste.

Istaknuti tršcanski povjesnicar Raoul Pupo rekao da su drugdje u Europi, recimo na granici izmedu Poljske i Njemacke ili pak Njemacke i Ceške, države institucionalnim koracima pomirenja prevladale teška naslijeda, no da se ništa slicno još nije dogodilo izmedu Italije, Slovenije i Hrvatske.

Državna televizija RAI na prvom programu navecer je gledateljima ponudila reprizu lošeg i tendencioznog filma "Il cuore nel pozzo" ili "Srce u bunaru", koji nudi totalno iskrivljenu sliku povijesne zbilje.


Podijeli: Facebook Twiter