FOB: Pula je poseban punkerski mikrokozmos

Fakofbolan - povratnički album vratio nam je vjeru u sebe (D. ŠTIFANIĆ/arhiva))
Fakofbolan - povratnički album vratio nam je vjeru u sebe (D. ŠTIFANIĆ/arhiva))

Večerašnjim koncertom u riječkom Palachu pulski punk rock bend Fakfobolan počinje koncertnu promociju svog novog albuma "...ako ne možeš napraviti sam bar pokvari drugome...". Nakon Rijeke, slijede dva pulska koncerta FOB-a, i to dvije večeri za redom, 24. i 25. prosinca u Monteparadiso klubu u prizemlju Rojca. Uoči tih nastupa razgovaramo s frontmenom benda, pjevačem i tekstopiscem Igorom Šaponjom.

- Novi ste album objavili prije nepuna dva mjeseca, nakon deset godina studijske pauze. Koji je razlog toj pauzi?

- Nedugo nakon objave zadnjeg albuma "Provincija uzvraća udarac" prestali smo svirati. Imali smo četverogodišnju stanku, tijekom koje smo se bavili egzistencijalnim pitanjima, zasnovali obitelji i posvetili se nekim drugim stvarima u životu. Kada smo ponovno započeli svirati, čvrsto smo odlučili da bez novog materijala ne možemo dalje. Na sreću, sve stvari na novom albumu bile su gotove već 2011. godine, ali kako se stvari uvijek zakompliciraju, pogotovo ako želiš biti legalan, album je izašao tek nedavno. Nažalost, to kašnjenje od nastanka albuma do realizacije prati nas od nastanka benda. Jedino što nam ide na ruku jest to da su pjesme uvijek aktualne.

- Kad ste se 2009., nakon četverogodišnje pauze, vratili koncertnim nastupima, iako tada bez novog albuma, opet su vaši fanovi punili klubove u Hrvatskoj i regiji. Što je tajna vaše veze s publikom? Koliko je starih, a koliko novih poklonika? Čini se da ste s vremenom postali punk lektira jer se uz vas vežu nove generacije punkera.

- Nama je posebno drago da smo, osim novih fanova, zadržali i stare koji još uvijek, kada dođemo u njihove gradove, odvoje nešto vremena i dođu na naše koncerte kao i nekada. Mislim da se fanovi još uvijek mogu poistovjetiti s nama i prepoznati se u našim pjesmama. Što se tiče mlađe publike, uvijek nam je drago vidjeti nova lica jer tu je energija koja diže atmosferu bez koje punk koncerti ne bi bili potpuni.

Moramo istaknuti da je Pula jedan poseban punkerski mikrokozmos od velike važnosti za hrvatsku scenu i da je većina pulskih bendova postala punk lektira.

- Uz zadržan klasičniji punk rock izraz, vaši su tekstovi i na novom albumu društveno angažirani, i slični onima na dosadašnja tri albuma. Živimo li mi i dalje 90-e?

- Punk je oduvijek bio protestna glazba; kritika postojećem stanju i svim anomalijama u društvu. Današnje vrijeme obiluje njima, tako da su i naši tekstovi takvi. Što se tiče devedesetih, na svu sreću već smo duboko zagazili u 21. stoljeće, ali 90-e su poput mračnog suputnika kojeg se ne možemo riješiti i svako toliko nas posjećuje i podsjeća da je još prisutan.

Kako do ulaznica za dva pulska koncerta?

Fakofbolan se u svom gradu odlučio za dvije uzastopne koncertne večeri (u utorak i srijedu) zbog skučenosti Monteparadiso kluba i želje da se izbjegnu prevelike gužve. Zato su se odlučili na pretprodaju ulaznica, koje se mogu kupiti radnim danom u galeriji Makina od 10 do 14 sati te u Zadruzi Praksa na Danteovom trgu od 9 do 16 sati. Detaljnije informacije mogu se dobiti na Facebook stranici grupe. (razgovarao Z. ANGELESKI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter