FOB o radnickoj klasi i neimaštini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zadnja, druga vecer osmog Viva la Pola! festivala zaživjela je u pravom smislu tek oko 23 sata, iako je program poceo još, za ove ljetne i sparne uvjete, vrlo rano. Broj posjetitelja dostojan festivalske publike, njih više od pet stotina smjestilo se na inace nedovoljno korištenoj i primamljivoj terasi kluba Uljanik tek s pocetkom Six Packove svirke. Six Pack, Fakofbolan i Kawasaki 3p glazbeni je niz koji se ocito u subotu cekao.

Organizatorski odabir bendova privukao je mahom tinejdžersku publiku, izuzev odredenog broja onih zrelije dobi koji zbog opceg nedostatka ponudenog sadržaja tragaju za novitetima na sceni. Pitanje je nudi li Viva la Pola! kao i ostatak ljetnih manifestacija, nešto zaista novo.

Narada projekt, projekt nekadašnjeg frontmena Kud Idijota, Nenada Markovica, prvi je od subotnjih bendova koji se popeo na binu za mraka. Iako je ovo bila prilika da se službeno i u punom sastavu predstavi ovaj novonastali, šesteroclani bend, može se reci da ih publika i nije pretjerano doživjela.

Bilo je teško ocijeniti je li to bend kakve smo navikli slušati na ljetnim terasama koji istovremeno pretenciozno želi biti angažiran i aktualan. Nekonzistentna forma, koja se kretala izmedu recitacije, šansone, rocka ili sasvim prijemljive melodije u nemuštoj izvedbi Narada projekta ponudila je tek upitnike, a ne sadržaj.



U slucaju Waltera Kocijancica koji je nastupio uz pratnju Les Mandrills, a ciji se nastup najavljuje napomenom "ex Paraf", zapravo se radi o cistoj navlakuši. Iako se njegov novi opus možda, osim s nekoliko prepjeva, i ne oslanja na kultni novovalni bend Paraf, takvo eksplicitno naglašavanje prošlosti sluti na propagandu kakvu je danas spreman progutati gotovo svaki novovalni nostalgicar.

Nažalost, ovakve sumnje potvrdio je nastupom jer kad, u današnjem aranžmanu uz povik "svi smo mi punkeri" zapocne kultnu pjesmu "Moj život je novi val" - to zvuci sasvim neuvjerljivo. Ipak, treba istaknuti muzicare koji korektno i žestoko odraduju svoj dio posla.

Six Pack, stari gosti kluba, kako s vec poznatim hitovima tako i s novim stvarima u maniri dobrih ovdašnjih punk melodicara naišli su na poprilican broj svojih obožavatelja jer to je bend koji je mladoj generaciji približio punk. Ukratko, radi se o profesionalno, festivalski u minutu odradenom koncertu, a svjesni ste toga kad vas frontmen pozove na šank uz pice sponzora.



Definitivni miljenici pulske publike, sugradani Fakofbolan, sinoc su odsvirali svoj cetvrti pulski koncert od ponovnog okupljanja. Prije svega, valja naglasiti da se dobar dio FOB-ove publike zapravo nalazio s one strane. Ne s one strane bine, vec s one strane zida kluba. No, ni oni nisu ostali zakinuti jer zahvaljujuci dobrom ozvucenju cijeli je kvart odzvanjao himnicnim punk povicima FOB-a, koji su izmedu ostalog posvetili pjesmu i onima ispred, pjevajuci o radnickoj klasi odnosno neimaštini.

Njihov koncert ponudio je presjek opusa uz nekoliko novih stvari kojima je FOB testirao album u pripremi. One pak, aktualnim tekstovima i vec provjerenim glazbenim aranžmanima nisu odskakale od njihova dosadašnjeg rada. Vec standardno, obožavatelji opsjedaju binu, grabe mikrofone, a sinoc su se penjali i po konstrukciji nad binom. Za uobicajenu atmosferu na koncertima FOB-a nedostajale su tek baklje. Možda su i one ostale ispred kluba.

Viva la Pola! ove se godine istaknula organizatorskom zrelošcu, jedino na što su se ljudi žalili bio je miris cevapcica. S tehnicke strane, sve je išlo po špagi. Bendovi su se na bini smjenjivali tocno u minutu po najavi. Svaki posjetitelj pak zna da festivali ne ostavljaju prostora za bis.

Djelovalo je kao u stilu zvijezda, naime, Kawasaki 3p otegnuli su neposredne pripreme za nastup u udarnom terminu veceri. Festival je ponudio žanrovski miš-maš iako je svaki izvodac zadržavao dovoljan broj vlastite publike ispred bine. Pa tako i Kawasaki 3p koji su odmah krenuli hitovima, a svitanje se docekalo after partyjem.

Uvijek je nezahvalna uloga otvoriti festival, ove godine to je dohvatilo osjecke Pullover te lokalne snage Mortal Divinity, Rabbia e Disperazione i Pokret otpora. No, po tome nimalo ne treba suditi o njihovoj kvaliteti, to je tek put koji ocekuje svaki bend u usponu.


Podijeli: Facebook Twiter