Flos Olei: Drugu godinu zaredom Istra je najbolja svjetska maslinarska regija

Aleksandra Vekić i Klaudio Ipša sa šampionskim priznanjima za svoja ulja (Andrea LUPIERI)
Aleksandra Vekić i Klaudio Ipša sa šampionskim priznanjima za svoja ulja (Andrea LUPIERI)

Istra je već drugu godinu zaredom najbolja maslinarska regija na svijetu prema broju ulja uvrštenih u godišnji katalog najboljih svjetskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja Flos Olei. U društvu točno 500 najboljih maslinovih ulja iz cijelog svijeta, 60 je iz Istre, što znači da u svjetskoj proizvodnji vrhunskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja Istra ima udio od 12 posto!

Ovogodišnjim rezultatom ocjenjivanja za godišnji katalog Flos Olei, u kome je sudjelovalo 1.800 ulja iz cijelog svijeta, Istra je premašila svoj lanjski uspjeh, kada je s 51 uvrštenim uljem bila, kao i ove godine, najzastupljenija svjetska regija u ovom katalogu. Po čuvenju svjetska maslinarska prijestolnica, Toscana, ove je godine s 59 uvrštenih ulja drugoplasirana, iza Istre, a lani je s 27 ulja bila treća.

Dva istarska šampiona

Ovogodišnje treće mjesto s 49 uvrštenih ulja (lani drugo mjesto s 45 ulja) pripalo je španjolskoj Andaluziji. Istra je tako i lani i ove godine u izboru Flos Oleia "prešišala" dvije dosad najpoznatije svjetske maslinarske regije, pa ako je minulih tjedana i bilo bojazni hoće li se obilje ove sezone proizvedenog istarskog ulja uopće moći plasirati, ovaj rezultat bi napokon trebao ohrabriti istarske proizvođače da se ponosno i s velikim argumentom u rukama okrenu izvozu.

Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije, koji je predvodio delegaciju istarskih maslinara na nedavnoj, svečanoj promociji vodiča Flos Olei u Rimu, ističe značaj ovog istarskog uspjeha i u kontekstu usporedbe maslinarskih kapaciteta tri najbolje plasirane regije. Istra, naime, ima 1,4 milijuna stabala maslina na 4.000 hektara i 30 uljara; Toscana ima 17,5 milijuna stabala maslina na 92.000 hektara i 418 uljara, dok Andaluzija ima preko 300 milijuna stabala maslina na nevjerojatnih 1,567 milijuna hektara i 829 uljara.

Andaluzija godišnje proizvede 1,12 milijuna tona ekstradjevičanskog maslinovog ulja; Toscana 19.200 tona, dok se istarska proizvodnja ekstradjevičanskog maslinovog ulja ove godine procjenjuje na 2.500 tona. Osim ukupnog izvrsnog plasmana istarskih ulja, Istra u ovogodišnjem ocjenjivanju za Flos Olei katalog ima i dva šampiona, odnosno svjetska prvaka: ulje od masline sorte frantoio Klaudija Ipše iz Livada podijelilo je naslov najboljeg ekstradjevičanskog monosortnog maslinovog ulja intenzivne voćne arome s talijanskim proizvođačem Felsina; dok je ulje Mate transparenza marina, tvrtke Agrofin iz Savudrije proglašeno najboljim ekstradjevičanskim maslinovim uljem umjerene voćne arome.

12 novih maslinara

Prema broju bodova dobivenih na ocjenjivanju, od 60 uvrštenih istarskih ulja njih 10 je s dobivenih 95-100 bodova

u samom vrhu kvalitete odnosno u kategoriji "ekstra klase" ekstradjevičanskih maslinovih ulja. To su ulja proizvođača Olea B. B. iz Rapca; OPG-a Belci iz Vodnjana; obitelji Ipša iz Livada; Stancije Meneghetti iz Bala; Tonin iz Vodnjana; OPG-a Basiaco iz Buja; OPG-a Chiavalon iz Vodnjana; OPG-a Zigante iz Plovanije; OPG-a Zubin iz Umaga i Mate iz Savudrije.

U klasu "odličnih ulja" s dobivenih 90-94 bodova svrstano je 15 istarskih ulja. I šećer na kraju: ove je godine 12 novih istarskih maslinara sa svojim uljima po prvi put uvršteno u Flos Olei katalog. Oni koji su u ovaj katalog bili uvršteni prošlih godina, ove godine imaju bolje ocjene nego ranije, što svjedoči i o dobroj maslinarskoj godini u Istri, ali i o unapređenju tehnološkog procesa proizvodnje i prerade maslina. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter