Flos Olei 2017: Istra drugi put zaredom najbolja maslinarska regija svijeta

 Denis Ivošević, Klaudio Ipša, Marco Oreggia, Valter Flego i Ivan Ipša (Milivoj MIJOŠEK)
Denis Ivošević, Klaudio Ipša, Marco Oreggia, Valter Flego i Ivan Ipša (Milivoj MIJOŠEK)

- Puno rada i puno ulaganja se na koncu i isplatilo. Uvrštenje u ovaj prestižni katalog veliki je uspjeh za Istru i istarske maslinare, stoga vam svima čestitam, kazao je župan Istarske županije Valter Flego u povodu predstavljanja iznimnog uspjeha istarskih maslinara u ovogodišnjem izdanju jedinog svjetskog vodiča za ekstradjevičanska maslinova ulja Flos Olei 2017, zahvaljujući kojem je Istra po drugi puta proglašena najboljom regijom svijeta.
 
Svečanost je održana u restoranu Slice golf kluba u Alberima, a župan je također istaknuo da su "se maslinova ulja vinula do najviših razina na svjetskoj sceni i 
tamo se uspješno skrasila. To ujedno pridonosi i brendiranju Istre kao gastronomske destinacije".
 
Najviše uzorka iz Istre
 
Prisutnima se obratio i direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević. U ovogodišnjem je izdanju, naglašava, na ocjenjivanje pristiglo preko dvije tisuće uzoraka iz cijeloga svijeta, odnosno 5 kontinenata, dok je u najuži izbor ušlo 500 uzoraka, od kojih je čak 60 uzoraka iz Istre, odnosno 12 posto. To je 
za Istru zaista fascinantan podatak koji nije postignut preko noći, već je rezultat predanog rada istarskih maslinara, naglasio je Ivošević te dodao da je u tijeku kampanja prikupljanja ulja za 2018. godinu. 
 
Predstavljanju je prisustvovao i urednik vodiča Marco Oreggia, koji je pohvalio istarska ulja i poručio maslinarima da i dalje nastave s proizvodnjom vrhunskog ulja. Također, iskazao je zadovoljstvo njihovim ocjenama koje su svake godine sve više.
 
U ovogodišnjem su vodiču visoku ocjenu 97, od mogućih 100, iz Istre osvojili obitelj Ipša iz Oprtlja i Olea B. B. iz Rapca, dok su vodnjanski OPG Matteo Belci, Stancija Meneghetti iz Bala, vodnjanski uljar Tonin i Enio Zubin iz Umaga osvojili 96 bodova, a Franco Basiaco iz Buja, Chiavalon iz Vodnjana i Giancarlo Zigante iz Livada visokih 95 bodova.
 
Ipša i Mate svjetski vrh
 
Bitno je istaknuti i da je ove godine 12 novih istarskih maslinara sa svojim uljima po prvi put uvršteno u Flos Olei katalog. Oni pak koji su u ovaj katalog bili uvršteni prošlih godina, ovoga su puta postigli još bolje rezultate. To ukazuje na dobru maslinarsku godinu u Istri, ali i na unapređenje tehnološkog procesa proizvodnje i prerade maslina. Nadalje, u ovogodišnjem ocjenjivanju Istra ima i dva šampiona, odnosno svjetska prvaka. 
 
Ulju od masline sorte frantoio Klaudija Ipše iz Livada pripao je naslov najboljeg ekstradjevičanskog monosortnog maslinovog ulja intenzivne voćne arome, dok je 
ulje Mate transparenza marina, tvrtke Agrofin iz Savudrije, proglašeno najboljim ekstradjevičanskim maslinovim uljem umjerene voćne arome.
 
- Uvrštenje u katalog u Flos Olei je kruna uspjeha i više od toga. Prisutni smo u tom poslu od samih početaka proizvodnje maslinovog ulja u Istri, tako da mogu reći da se do danas postiglo veoma puno u maslinarstvu. Uvrštenje u katalog je dokaz vrhunske kvalitete ulja na svjetskom nivou. Mi nismo vodeća regija po kvantiteti, 
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter