Floricic i Škofic na Istanbulskom bijenalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U okviru evropskog X-OP projekta/mreže, dijelom koje je i rijecki Muzej moderne i suvremene umjetnosti, na 11. Istanbulskom bijenalu predstavljeni su radovi cetvero hrvatskih umjetnika - Irene Škoric, Gorana Škofica, Alena Floricica i Marka Tadica. Istaknute istarske umjetnike Škofica i Floricica, u Tursku je pozvala kurator njihova gostovanja, Jerica Ziherl, ravnateljica rijeckog MMSUI-ja.

Škofic se svjetskoj publici predstavlja videoinstalacijom "Corpus" iz 2008. godine, dok Floricic dio svojeg stvaralaštva prikazuje videoinstalacijom "UNTITLED No 01/09" nastalom ove godine. Floricic podsjeca da je ovaj rad bio premijerno postavljen u svibnju na izložbi "Kriza" u pulskoj staroj tiskari. Od njega saznajemo i da je X-OP rastuca mreža umjetnika, istraživaca, producenata i kulturnih institucija iz cijele Europe, a cilj joj je definirati europsku platformu za produkciju suvremene umjetnosti.

Irena Škoric predstavlja kratki film "Farewell" (2008.), dok Marko Tadic gostuje s animiranim filmom "I speak true things" (2009.). Istanbulski bijenale održava se od 12. rujna do 8. studenog.


Podijeli: Facebook Twiter