Flokija u jami slucajno pronašli bujski speleolozi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mali terijer Floki, koji se izgubio prije desetak dana, imao je nevjerojatnu srecu. Sinoc su ga sasvim slucajno iz jame duboke 15 metara, kod sela Pavici blizu Nove Vasi, od sigurne smrti spasili clanovi Speleološkog društva Buje, koji su zapravo došli na rutinski uvidaj zagadenosti jame.

Kada su stigli na dno jame, vidjeli su psica, iscrpljenog, izgladnjelog i prestrašenog, koji je provirio ispod dasaka i najlona kamo se sklonio. Nije lajao, samo je željno išcekivao svoje spasitelje. Srecom da je oko vrata imao ogrlicu s brojem telefona vlasnika, kojeg su speleolozi odmah nazvali. Floki je odmah nakon akcije spašavanja dobio infuziju i sada je dobro.

- Nismo znali za psa. Dogovarali smo se sa Savjetom mladih Opcine Brtonigla da jamu ocistimo od otpada, pa smo otišli pogledati kakvo je stanje unutra. Oko 17 sati poceli smo s opremanjem, tj. postavili smo konopac i izradili sidrište, te se zatim prvi clan spustio. Ubrzo je primijetio terijera skrivenog ispod otpada, gdje mu je bilo toplije. Inace, u jami je uvijek izmedu 10 i 13 Celzijevih stupnjeva, pricao speleolog Paride Pernic.

- Na prvi je pogled bio uplašen, ali utvrdili smo da nema ozljeda. Javili smo ostalima vani da nazovu vlasnika, koji je ubrzo zatim stigao do jame i alarmirao veterinara. Onda smo se svi spustili na dno s ruksakom u koji smo ga pažljivo stavili. Floki je bio miran kao bubica tijekom izvlacenja na površinu, kaže Pernic.

Dodaje da je vlasnik kazao da mu je ljubimac nestao 9. listopada. Ubrzo je s njim otišao, jer je veterinar vec cekao u ambulanti, gdje je izmuceni Floki dobio infuziju.

Ostali speleolozi koji su s Pernicem sudjelovali u ovoj simpaticnoj prici su Manuel Radešic, Jasmina Jovic i Kristijan Krastic. Kada je dvoje predalo psa vlasniku, ostali su se zadržali u jami da bi obavili topografsko snimanje i fotodokumentaciju zagadenosti. O akciji cišcenja ove jame, koja ce sigurno ubrzo uslijediti i koju je cetvero speleologa i slucajnih spasitelja sinoc odlucilo nazvati "Floki", nekom drugom prilikom. (Tanja KOCIJANCIC; snimio Paride PERNIC)


Podijeli: Facebook Twiter