Flegu naložili usklađivanje odluka, najavio žalbu

Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Upravna inspekcija Ministarstva uprave provela je posredni inspekcijski nadzor u Gradu Buzetu zbog plaća gradonačelnika i njegova zamjenika te službenika i namještenika. Zapisnik, koji je potpisala voditeljica Službe za inspekciju lokalne i regionalne samouprave Branka Pavičić, u Buzetu su zaprimili prošlog petka, a njime se na 20 stranica, pojednostavljeno rečeno, navodi da određene gradske odluke i pravilnici nisu u skladu sa zakonima, te su u cilju otklanjanja nezakonitosti i nepravilnosti izrečene mjere kojima se naređuje pokretanje postupka radi njihovog usklađivanja sa zakonskom regulativom u određenim rokovima, no nikakve sankcije nisu propisane.

Gradonačelniku Buzeta se između ostalog naređuje pokretanje postupka radi usklađenja Odluke o koeficijentima za obračun plaće dužnosnika, službenika i namještenika u gradskoj upravi Buzeta sa Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi, uređivanje materijalnih i drugih prava službenika i namještenika u upravnim tijelima Buzeta sukladno zakonskim odredbama te usklađivanje Pravilnika o unutarnjem redu gradske uprave s važećim propisima, sukladno primjedbama zapisnika.

Zapisnikom je utvrđeno, kažu u Ministarstvu, da lokalni dužnosnici, osim prava na plaću i staž osiguranja nesporno imaju pravo na naknadu stvarnih materijalnih troškova nastalih u vezi s obnašanjem dužnosti (kao što su primjerice putni troškovi i drugi troškovi u vezi s obnašanjem dužnosti), kao i neka druga prava, primjerice pravo na korištenje službenog automobila. Ali, kaže se u zapisniku, takva prava treba urediti na drugačiji način nego što je to Grad Buzet odredio svojom odlukom o koeficijentima. 

Donedavni gradonačelnik Buzeta i IDS-ov kandidat za župana Valter Flego potvrdio nam je da su u Buzetu zaprimili zapisnik o inspekcijskom nadzoru. Kako tvrdi, ustanovljene nepravilnosti ni na koji način nisu utjecale na zakonitost rada gradske uprave. Najavio je, međutim, da će protiv zapisnika podnijeti prigovor.

Siguran je, kaže, da će u pravnom postupku dokazati da je sve u skladu sa zakonom.

Flego: Ministarstvo uprave uplelo se u izborni proces
Žalosno je da resorno ministarstvo različito postupa od predmeta do predmeta, kako kome paše i proizvoljnim tumačenjima zakonskih nedostataka izaziva pravnu nesigurnost. Kako to da je SDP-ov gradonačelnik Umaga imao iste prigovore i uspješno ih je otklonio istim mišljenjem Ministarstva uprave iz 2010. godine, a meni se sada ono ne priznaje? Kršenje je to demokratskih načela ravnopravnosti i direktno uplitanje Ministarstva uprave u izborni proces, tvrdi Flego. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter