Flego:Na pulskom sveučilištu predavat će se kineski jezik


Hrvatska je delegacija prošlog tjedna sudjelovala na sajmu investicija i trgovine između kineske pokrajine Zhejiang i zemalja istočne i srednje Europe u kineskom gradu Ningbou. Istrane je predvodio župan Valter Flego kojega smo pitali za dojmove.

Na kojim područjima postoji mogućnost suradnje Istarske županije i kineske pokrajine Zhejiang koju ste posjetili?

- Tijekom boravka susreo sam se s guvernerom pokrajine Zhejiang Li Qiangom, gradonačelnikom Ningboa Lu Ziyuem i drugim visokim dužnostima s kojima sam razgovarao o mogućnostima suradnje, posebice na polju turizma, transporta i infrastrukture, trgovine i investicija. Na tim područjima želimo realizirati konkretne projekte, primjerice povezati turistički menadžment Zheijanga i Istre, privući kineske turiste i investitore, ponuditi istarske proizvode itd. Kinezima je naša regija poznata, znaju za nju i postoji konkretan interes za ulaganja u Istru. U gradu Ningbo posjetio sam i zonu slobodne trgovine gdje se nalazi dvorana i tržnica uvezene robe iz Hrvatske, koja nudi i niz proizvoda iz Istre. Do sada je već ostvarena praktična suradnja na polju obrazovanja, zahvaljujući kojoj će jedan profesor kineskog jezika predavati na pulskom sveučilištu.

Pozvali ste kineske ulagače da investiraju u Istru. Na koje ste projekte i usluge mislili te postoji
li realni interes za ulaganja u turizam i industrijske djelatnosti?


- Kina, kao jedna od najbrže rastućih ekonomija u svijetu, želi ulagati u Europu. Posebno joj je zanimljiva srednja i istočna Europa i mi to trebamo iskoristiti. Guverner pokrajine Zhejiang osobno je izrazio zainteresiranost za ulaganja u Istru i zatražio konkretne prijedloge u kojim sektorima kineski ulagači mogu investirati u Istri. Činjenica je da nama treba kapital, trebaju nam investicije i nova radna mjesta. Imamo spremne projekte koje želimo realizirati, naročito u turizmu, infrastrukturi i logistici.

Primjerice, imamo napuštene vojne zone te napušteni vojni aerodrom koji vape za ulaganjima, kao i projekt revitalizacije željezničke pruge. Po tom pitanju potrebna je suradnja s državom kako bi maksimalno iskoristili mogućnosti. Trebamo postati fleksibilniji u procedurama jer u današnjim uvjetima poslovanja, kapital ide tamo gdje je konkurentniji.(D.GRAKALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter